Двама студенти по медицина са доброволци в областната болница

Красимир Вълчев: Децата учат повече откакто се обучават в електронна среда

Онлайн търговците търсят нови складове

5000 лв. ще е глобата за излизане без маска

Банките финансират 73% от цената на жилищата Вноските по заемите не трябва да надхвърлят 30-40% от доходите

Старши сержант с коронавирус е интубиран в пловдивска болница

Гърците ще празнуват Великден вкъщи

Доц. Атанас Мангъров: Нямам търговски интереси от масовия скрининг за COVID-19

Касабов на нова онлайн среща с УЕФА

По улиците на Ню Йорк бяха разположени мобилни морги

Тръмп и Путин ще обсъдят ниските цени на петрола и санкциите срещу Русия

Бенямин Нетаняху се е самоизолирал след контакт с болен от COVID-19

Плеймейтки стават доброволци в борбата срещу коронавируса Жанета Осипова и Михаела Тодорова решиха да помагат срещу епидемията

Водач загина при катастрофа между два тира на магистрала „Хемус“

МВР отложи предвиденото за утре тестване на сирените

40 преподаватели от ВТУ пишат обяснения за наднормени часове

Над 40 преподаватели от ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий“ ще дават писмени обяснения за наднормени часове. Това е решено на последния Акедемичен съвет в университета.Засега имената им не се огласяват.

Скандалът гръмна през май, броени дни след като новоизбраният ректор проф.Христо Бонджолов встъпи в длъжност. Тогава той публично обяви, че преподаватели са си докарвали по 10 000-12 000 лева на година от надписани часове. Още на първата си пресконференция ректорът се зарече, че ще стопира порочната практика да се трупат по 2500 часа на година над норматива. Проф.Бонджолов се натъкнал на фрапиращи случаи, при които някои от учените имали и амдинистративни задължения, а с наднормените часове излизало, че работният им ден е бил повече от 24 часа в денонощието.

Окръжната прокуратура в старата столица се самосезира от медийните пулбликации и разпореди проверка. В университета влезе Стопанска полиция, но започна и вътрешна проверка. Паралелното разследване продължава вече 7 месеца.

„Оказа се, че по случая трябва да се обработи огромна документация. Цял отдел е ангажиран с това. При част от преподавателите излязоха грешки, неточности и неправилно попълнени справки за проведените часове. Касае се предимно за магистърски програми“, обясни пред „Труд“ проф. Христо Бонджолов.

Ректорът допълни, че тепърва ще се изяснява дали става дума за технически грешки или умишлена злоупотреба и източване на учебното заведение. На преподавателите с надписани часове ще бъдат наложени административни наказания, а за по-фрапантните случаи ще бъде сезирана прокуратурата.

„Работи се по казуса. Изискали сме необходимата документация, но проверката все още не е приключила“, информираха лаконично разследващи.

На въпрос дали е пресякъл порочната практика в университета, проф.Бонджолов пък уточни, че е спрял всички плащания, докато не се изясни кой какви суми има право да получи. Изрядни лектори пък негодуват, че са лишени от изработените си пари и се заканват да съдят ВУЗ-а за обезщетение.

„Целта ми е да стабилизирам финансово университета. Имаше проблем със заплатите.Положението е трудно, но не е критично. Спрях всички строителни дейности и обществени поръчки“, каза проф. Христо Бонджолов.

От четвъртък висшето учебно заведение има нова обслужваща банка. Ръководството на ВТУ обявило конкурс, в който участвали 12 финансови институции.

„Избрахме тази, която предложи най-изгодни условия. Ще ни отпусне около 1 млн.лв кредит, с който ще бъдат гарантирани заплатите в университета“, разкри още проф.Бонджолов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.