На 21 март 2018 да почерпят

Генков на преговори с „Локо“ (София)

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Иван Костов: Войната срещу тероризма на Оланд може да се превърне в религиозна гражданска война в Европа

“Войната срещу тероризма на Оланд може да се превърне в религиозна гражданска война в Европа. Европейските граждани трябва на първо място да бъдат защитени с промени в конституциите на европейските държави, които да дадат приоритет на сигурността пред свободата.

Второ – разрушаването на „Ислямска държава” не означава победа над радикалния ислям. Ако успее планът на Оланд и се спечели войната над „Ислямска държава”, това може да стане спусък за религиозна и гражданска война в Европа”. Това заяви в предаването „Лице в лице” на bTV бившият премиер Иван Костов.

Затова военно-политическо решение не може да бъде европейско, американско, турско – то може да бъде арабско и то арабско-сунитско, останалите следва да бъдат само негови гаранти. Политическото решение следва да закрепи идеологическия компромис. То следва да гарантира сигурност на всички участници в конфликта, допълни Костов.

Според него всяка държава трябва да излезе от това решение с абсолютни гаранции за правото на свободно вероизповедание за всеки гражданин. Това е решението на този конфликт.

В противен случай се задава война на хоризонта. Трябва да се прехвърли цялата отговорност на арабския свят. Гаранти трябва да бъдат САЩ, страните членки на Съвета за сигурност на ООН – те са световните гаранти за мир, смята Костов.

„Не казвам, че лесно ще се стигне до решение, но има достатъчно голяма заинтересованост да се намери решение”.

„Конфликтът е сериозен и може да бъде разгледан в няколко аспекта. Първият е, че това е тежък идеологически сблъсък. Той е религиозно-идеологически, но е преди всичко сблъсък на светогледи, на отношение към света. В този сблъсък и двете страни трябва да направят компромис. Кодът на европейското либертарианство очевидно катастрофира с действителността, защото той не може да ни ориентира в съвременния свят.

Примери – не може свободата на индивида да се поставя пред сигурността на общността. Свободата не може да има приоритет пред сигурността. Невъзможно е мирно съжителство на общества извън справедливостта, която обаче се определя от един закон за всички”.

Шариатът е невъзможен в Сирия, Ирак, във всяка страна, която е член на ООН.

Държавната и общностна политика не може да се съобразява с културните различия. Мултикултурализмът не може да подменя правовия ред. Не е вярно, че културите са равностойни, каза Костов и допълни:

“Истината е, че има няколко култури, които генерират прогреса на човечеството и мюсюлманската култура не е доказала, че е една от тях. Това, което правят – да търсят целия принос на халифата в миналото, става за сметка на кражба на историята на Византия. Защото вместо нея се представя наследството от класическата древност, взаимствано от халифата.

Културите не са равностойни исторически. Компромисът трябва да направят еврпейските либертарианци.

Между радикалния ислям и умерения ислям няма ясно разграниечние.

След атентата срещу „Шарли Ебдо” арабските студентки в Сорбоната сложиха забрадки в знак на солидарност. Умерените ислямисти не се съпротивляват срещу това, че радикалният ислям е насочен преди всичко срещу техния начин на вероизповедание.

Умерените ислямисти трябва сами да формират и защитят своята мирна форма на вероизповедине. Това може да стане, ако направят компомиси от тяхна страна – да се откажат от политическия ислям”.

Точно ислямът като политически ислям е в основата и поражда гражданските религиозни войни.

Ислямът трябва категорично да се отдели от държавата, заяви Иван Костов.

Шариатът не може да има върховенство над Хартата за правата на човека на ООН. Неприемливи са отговорности без права, каквото изповядват те, недопустимо е неравноправието на жените, недопустими са нормите на шариатското право – рязането на ръка, убиването с камъни за изневяра. Целият цивилизован свят ще настане срещу това да се оправдава робството и да се ограничават правата и свободите на малцинствата в тяхното вероизповедание.

Самите мюсюлмани трябва да се присъединят към цивизования свят като обявят всички форми на радикален ислям за терористични.

Компромисът, който трябва да направи ислямът, не е с християнството, а с целия ислям.

Този компромис първи е направил Мохамед. Пророкът е гарантирал всички права на християните – и живота им и вероизповединето им, и да се придвижват, компромисът е започнат още тогава и е спрял – той трябва да се продължи.

Европейските политици и общества не разбраха американското политическо решение да се обяви война на тероризма преди 14 г., не видяха огромните финансови ресурси, които САЩ хвърлиха в тази война, не приеха ограничаване на свободите в името на гражданите на САЩ, припомни Костов.

Очевидно е, че Русия не може да установи мир в Близкия изток, дори и с Асад. Това не може да се случи и ако е със САЩ, не може и с ЕС. Мир, установен отвън в този аробско-сутински свят ще бъде посрещнат с мног остра съпротива, няма да бъде приет като справедлив мир, коментира бившият премиер.

По въпроса за местните избори у нас, Иван Костов заяви, че най-малко загубилата формация е Реформаторският блок, а най-големият губещ е ДПС.

Ако тези избори бяха за парламент, от резултатите се вижда, че ГЕРБ има 104 депутата, Реформаторския блок има 30, т.е. двете партии от коалицията формират много стабилно мнозинство в парламента, добави Костов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.