ЕК опроверга постановка на кръга „Иванов“

Съдия №1 иска разследване под егидата на президента

Клатят с публикация главния прокурор

Европейската комисия (ЕК) опроверга несръчна постановка на хора от кръга на правосъдния министър Христо Иванов, насочена срещу ВСС и главния прокурор Сотир Цацаров. Тя започна с публикация в „Медиапул“, озаглавена „ЕК настоя за обективна проверка на "Яневагейт" и оттегляне на главния прокурор”. В нея бе цитиран неназован източник, но Иванов й даде институционална тежест, като настоя ВСС да излезе с позиция по нея. ЕК прати обаче писмо до Цацаров, което гласи: „Публикации, които твърдят, че ЕК призовава за оттегляне на лица, въвлечени в случая с подслушването, са некоректни. Приемете моите уверения за най-добри почитания към Вас и към ръководената от Вас институция”. Писмото е подписано от шефа на представителството на ЕК у нас Огнян Златев. В него се казва още, че ролята на ЕК не е да влиза в дискусии как всяка страна членка да организира разследване на индивидуални случаи и че наблюдава съдебните процедури чрез Механизма за сътрудничество и проверка.

Тон на поредицата реплики от скандалната постановката даде говорителката на Съюза на съдиите Нели Куцкова. Във вторник по Нова тв тя обяви, че не бива само ВСС да проверява „Яневагейт“ и че президентът трябва да поеме инициативата. Подобно становище вчера изрази и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той каза, че трябва да се направи проверка на записите от независим орган. „В тези записи, без да твърдя дали това, което се казва, е истина, става дума за лица от съдебната, изпълнителната и законодателната власт. Ето защо орган, който стои над тях с лица от тези 3 власти, трябва да направи това независимо разследване", каза Панов. Той добави, че за да има обективна и прозрачна проверка, няма как да не се намеси президентът. И призна, че няма законова процедура за това няма, но моралът е над закона.

Шефът на ВАС Георги Колев заяви, че скандалите са „изкуствено поддържане на напрежението“ заради готвените промени в конституцията. „Как точно ще проверим факти, които биха могли да бъдат сюжет за книга?“, попита той.

„Няма как ЕК да се намесва във вътрешен въпрос, какъвто е изборът на главен прокурор или министър. То е не е само невъзможно, но и интригантско“, коментира пред ПИК депутатът от БДЦ Светлин Танчев. Той поиска оставката на Иванов още през юли, когато разкри,че министърът е саботирал влизането ни в Шенген.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право