Бърз мобилен интернет пръв пуска „Теленор“

„Теленор“ изпревари останалите два мобилни оператора и пръв пуска услуги от четвърто поколение (4G). От 1 декември операторът ще има бърз интернет, работещ по технологията Long Term Evolution (LTE), съобщиха от компанията. Засега в България единствено операторът „Макс Телеком“ работи по тази технология, но мрежата му действа само в големите градове.

4G ще е достъпен за притежателите на смартфони, които от няколко години насам вече масово поддържат технологията. Другото условие е и да имат съответната SIM карта, като повечето карти, продавани през последните години, поддържат функцията. Потребителите могат да проверят дали устройството им поддържа 4G, като се обадят в компанията или изпратят безплатен SMS на номер 144. Ако проблемът е само в картата, тя ще бъде подменена безплатно.

Предвижда се до средата на декември услугата да покрие 56,7% от страната. Първоначално тя ще бъде достъпна в София и по-голямата част от градовете с население над 20 хил. души, както и във всички големи зимни курорти. Очакванията са до лятото покритие да има и в морските курорти.

От Мтел и „Виваком“ вчера казаха, че те също готвят 4G услуга, но тя ще се предлагат от първата половина на 2016 г.

„На първо място тази мрежа предостави 75 Mbps скорост за сваляне на файлове и 25 Mbps за качване. Това ще осигури по-бърза работа на браузъра и мобилните приложения в смартфони, по-качествени поточни видео- и аудиоуслуги“, каза Владимир Радойчич от „Теленор България“.

Услугата ще е безплатна за всички клиенти на „Теленор“ до 31 януари 2016 г. Тарифите ще бъдат обявени след това.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини