Мицотакис: Няма да толерираме незаконно влизане на мигранти в Гърция

36-годишен стана главен архитект на Бургас Емил Бурулянов спечели конкурса на Общината

СЗО: Рискът от разпространението на коронавирус е много висок

Парламентът на Иран спря работа заради коронавируса

Два автобуса с деца са блокирани на Витоша заради снега

Венцислав Мутафчийски: На този етап няма положителни проби за коронавирус у нас

Слави внесе в съда документи за регистрация на „Има такъв народ“

49 души в Добричко са под наблюдение заради коронавируса, няма хоспитализирани

Първи два случая на коронавирус в Мексико

Григор: Загубите от Стан ме мотивираха

Тотото смени управата си

Британец, намиращ се на кораба „Даймънд принсес“, е починал от коронавирус

Борисов обсъди с Ердоган ситуацията с мигрантите

Кукери ще гонят злите сили в бургаски квартал

Братя Диневи отменят тържеството по повод 3 март

Избират нов служебен ректор на Стопанската академия в Свищов

Нов служебен ректор от идната седмица ще поеме управлението на многострадалната Стопанска академия „Д.А.Ценов“ в Свищов. До абсурдната ситуация се стигна след като в началото на ноември вотът за ръководство на учебното заведение се провали заради висящи съдебни дела по жалби на опонентите за поста.

Повторно провеждане на избори в Стопанската академия тази година се наложи, след като вотът на 28 май, с който бе провъзгласена за ректор 35-годишната проф.Теодора Димитрова, бе обявен за нелигитимен заради допуснати нарушения. В началото на юни министърът на образованието проф.Тодор Танев назначи служебен ректор на учебното заведение.

Основната задача на временно изпълняващия длъжността проф.Иван Върбанов да организира провеждането на избори за ръководство на академията обаче се провали.Като претенденти за длъжността се обявиха досегашният ръководител на катедра „Финанси и кредит“ проф.д-р Андрей Захариев и преподавателят по маркетинг доц.Иван Марчевски.

Мандатът от 6 месеца на проф.Иван Върбанов изтича на 3 декември. Това наложи Академичната общност в Свищов да изпрати писмо и подписка от 379 души до просветният министър и да поиска държавническа гаранция за съдбата на висшето училище.

Така в петък проф.Тодор Танев е изпратил писмо до проф. Иван Върбанов и академичната общност в Свищов. „Стопанската академия няма пълноценни органи на управление от 6 месеца насам. Веригата от съдебни дела няма да разреши този въпрос до края на годината“, казва в посланието проф.Танев.

Позовавайки се на Закона за висшето образование, образователният министър е поставил срок до 30 ноември, в който академичната общност да излъчи предложение за нов временно изпълняващ длъжността ректор, а от просветното ведомство ще бъде издадена заповед за назначаването му. Веднага след това той ще трябва в най-кратък срок да проведе избори за нови ръководни органи на ВУЗ-а.

За понеделник е насрочено събрание в академията, на което ще бъдат разгледани и гласувани конкретните предложения за временен шеф.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.