Избират нов служебен ректор на Стопанската академия в Свищов

Нов служебен ректор от идната седмица ще поеме управлението на многострадалната Стопанска академия "Д.А.Ценов" в Свищов. До абсурдната ситуация се стигна след като в началото на ноември вотът за ръководство на учебното заведение се провали заради висящи съдебни дела по жалби на опонентите за поста.

Повторно провеждане на избори в Стопанската академия тази година се наложи, след като вотът на 28 май, с който бе провъзгласена за ректор 35-годишната проф.Теодора Димитрова, бе обявен за нелигитимен заради допуснати нарушения. В началото на юни министърът на образованието проф.Тодор Танев назначи служебен ректор на учебното заведение.

Основната задача на временно изпълняващия длъжността проф.Иван Върбанов да организира провеждането на избори за ръководство на академията обаче се провали.Като претенденти за длъжността се обявиха досегашният ръководител на катедра "Финанси и кредит" проф.д-р Андрей Захариев и преподавателят по маркетинг доц.Иван Марчевски.

Мандатът от 6 месеца на проф.Иван Върбанов изтича на 3 декември. Това наложи Академичната общност в Свищов да изпрати писмо и подписка от 379 души до просветният министър и да поиска държавническа гаранция за съдбата на висшето училище.

Така в петък проф.Тодор Танев е изпратил писмо до проф. Иван Върбанов и академичната общност в Свищов. "Стопанската академия няма пълноценни органи на управление от 6 месеца насам. Веригата от съдебни дела няма да разреши този въпрос до края на годината", казва в посланието проф.Танев.

Позовавайки се на Закона за висшето образование, образователният министър е поставил срок до 30 ноември, в който академичната общност да излъчи предложение за нов временно изпълняващ длъжността ректор, а от просветното ведомство ще бъде издадена заповед за назначаването му. Веднага след това той ще трябва в най-кратък срок да проведе избори за нови ръководни органи на ВУЗ-а.

За понеделник е насрочено събрание в академията, на което ще бъдат разгледани и гласувани конкретните предложения за временен шеф.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини