50 души остават под наблюдение за коронавирус у нас До края на деня се очаква да бъдат изследвани поне още 11 проби

Бивш шеф на НСБОП: Костов ни забрани да работим по приватизацията

Премиерът Борисов: Нямаме никакъв миграционен натиск (ВИДЕО)

Любимите рецепти на Ани Петкова

Криско с роля във вампирски филм

Борисов разговаря с феновете и ръководството на „Ботев” и „Локомотив” в Пловдив (СНИМКИ и ВИДЕО)

Проф. Мутафчийски: Новата вълна от грип тип Б е по-опасна от коронавируса

Забраниха на геймър да играе FIFA до живот

Гранична полиция: Няма мигрантски натиск към България

Първа индийска кола на ток Цената на модела Nexton EV ще започва от 18 000 евро

Заразените от коронавируса в Италия са 888 души, починалите са над 20

Коронавирусът и тънкият гласец на здравия разум

Макс Верстапен се пробва във виртуална кола

47 нови смъртни случая на заразени с новия коронавирус в Китай и 3 смъртни случая в Южна Корея

Диляна Попова сваля дрехите в „Останалото е пепел“

Председателят на КПИ Микола Гнатовский: Впечатлени сме от предприетото за решаване на проблемите в затворите

„Посоката, в която се движите е правилна. Впечатлени сме от усилията и действията, които сте предприели за дългосрочно наслоилите се проблеми в системата на местата за лишаване от свобода”. Това заяви днес председателят на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИ) Микола Гнатовский. Министърът на правосъдието Христо Иванов и заместник-министър Андрей Янкулов проведоха среща в Министерството на правосъдието с Гнатовский и Йерун Шхокенбрьок, който е изпълнителен секретар на КПИ. Сред основните теми, които бяха обсъждани, са изпълнението на препоръките на КПИ и актуалното състояние на въпросите, свързани с подобряване на ситуацията в местата за лишаване от свобода.

„Всяка една от констатациите в доклада на КПИ е обсъдена и са предприети мерки”, каза от своя страна министър Иванов. Той подчерта, че министерството работи по изготвянето на дългосрочна политика за гарантиране на устойчива и цялостна затворническа реформа.

„Разглеждаме всеки сигнал за насилие, който получаваме. Създали сме регистър на травматичните увреждания, причинени в местата за лишаване от свобода, както и за подобряване на вътрешния контрол, в случаите на употреба на сила”, каза още правосъдният министър. Той посочи, че във връзка с мерките за борба срещу корупцията, нашите приоритетни усилия са насочени в областите, идентифицирани като рискови за корупционни практики, като например механизмът за условно предсрочно освобождаване.

Изминалата година бе трудна, защото всички тези мерки бяха извършвани в период, в който се наложи да правим и съкращения.

Христо Иванов допълни, че предприетите промени в управленско ниво в местата за лишаване от свобода дават резултати. За пример той посочи Поправителния дом в Бойчиновци. „Трябва да се наблегне на повишаване на квалификацията на персонала, с оглед, на което се предвиждат много добри и цялостни обучения”, допълни още министърът. В заключение той заяви, че с предприеманите мерки за подобряване на материалните условия не се правят чудеса, но се предвижда въвеждането на минимума от европейски стандарти.

Гнатовский и Шхокенбрьок са на посещение у нас във връзка с предстоящото заседание на Постоянния комитет на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, което ще се проведе утре, 27 ноември 2015 г., в х-л Хилтън.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.