На 21 април 2018 да почерпят

Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Председателят на КПИ Микола Гнатовский: Впечатлени сме от предприетото за решаване на проблемите в затворите

„Посоката, в която се движите е правилна. Впечатлени сме от усилията и действията, които сте предприели за дългосрочно наслоилите се проблеми в системата на местата за лишаване от свобода”. Това заяви днес председателят на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИ) Микола Гнатовский. Министърът на правосъдието Христо Иванов и заместник-министър Андрей Янкулов проведоха среща в Министерството на правосъдието с Гнатовский и Йерун Шхокенбрьок, който е изпълнителен секретар на КПИ. Сред основните теми, които бяха обсъждани, са изпълнението на препоръките на КПИ и актуалното състояние на въпросите, свързани с подобряване на ситуацията в местата за лишаване от свобода.

„Всяка една от констатациите в доклада на КПИ е обсъдена и са предприети мерки”, каза от своя страна министър Иванов. Той подчерта, че министерството работи по изготвянето на дългосрочна политика за гарантиране на устойчива и цялостна затворническа реформа.

„Разглеждаме всеки сигнал за насилие, който получаваме. Създали сме регистър на травматичните увреждания, причинени в местата за лишаване от свобода, както и за подобряване на вътрешния контрол, в случаите на употреба на сила”, каза още правосъдният министър. Той посочи, че във връзка с мерките за борба срещу корупцията, нашите приоритетни усилия са насочени в областите, идентифицирани като рискови за корупционни практики, като например механизмът за условно предсрочно освобождаване.

Изминалата година бе трудна, защото всички тези мерки бяха извършвани в период, в който се наложи да правим и съкращения.

Христо Иванов допълни, че предприетите промени в управленско ниво в местата за лишаване от свобода дават резултати. За пример той посочи Поправителния дом в Бойчиновци. „Трябва да се наблегне на повишаване на квалификацията на персонала, с оглед, на което се предвиждат много добри и цялостни обучения”, допълни още министърът. В заключение той заяви, че с предприеманите мерки за подобряване на материалните условия не се правят чудеса, но се предвижда въвеждането на минимума от европейски стандарти.

Гнатовский и Шхокенбрьок са на посещение у нас във връзка с предстоящото заседание на Постоянния комитет на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, което ще се проведе утре, 27 ноември 2015 г., в х-л Хилтън.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.