Крадци на икони за над 200 000 лева остават в ареста

Окръжният съд във Велико Търново е постановил постоянен арест за трима апаши, които преди дни отмъкнали ценни икони на стойност над 200 000 лева от църквата "Успение Богородично" в павликенското село Михалци. В обира е участвал и четвърти извършител, но той е обявен за общодържавно издирване, защото успял да избяга по време на хайката. Съучастниците му обаче са в ареста и са им повдигнати обвинения .Зад решетките са 19-годишният Веско С.,18-годишният Ивайло Й. и 38-годишният Сивил С. от Габрово.От полицията се крие 31-годишният И.Д.

При набезите престъпният квартет отмъкнал 6 икони с различни размери, плащаница, две кандила и дървено сандъче за миро от храма в Михалци. При преследването, бандитите хвърлили ценната църковна утвър в контейнер за смет. Засега не е намерен само кръстът от църквата. Иконите са много стари и оригинални, само тази на "Света Ана" струвала над 160 000 лева.

"Спасените икони са на над 2 века. Те нямат стойност, безценни са. На черно могат да бъдат пласирани за по над 250 000 лева.

Групата действала по поръчка и имала и други обири от църкви в Габрово и Севлиево.Поръчителите обаче са неизвестни, а задържаните отказвали да дават обяснения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право