Убиец, смлял от бой жена си, обжалва 13-годишна присъда

Агресивен мъж, убил от бой съпругата си, обжалва пред Варненския апелативен съд (ВАС) наложената му от разградските окръжни магистрати присъда от 13 г. и 4 месеца затвор, като се опита да се изкара невменяем.

37-годишният Илиян Илиев подал жалба, че има наследствено психиатрично заболяване, което отключило нечовешката агресия, довела до мъчителната смърт на жена му Валентина. След 14 г. брак тя напуснала семейния дом в с. Стражец и с двете си малолетни деца се преместила при баба си в с. Дряновец. Искала обаче Илиян да й разреши да отведе децата в Англия, където имала осигурена работа.

На 14 февруари Валя приела поканата на Илиян да празнуват заедно именния й ден в къщата на неговия племенник в Дряновец. Вечерята започнала кротко, но щом 34-годишната жена отворила въпроса за пътуването в Англия, съпругът полудял. Грабнал чук и заудрял Валентина. Поне половин час я ритал, душил я с кабел, а с ютия й пръснал черепа. Аутопсията показала, че само в главата на жертвата има 8 дупки, мозъкът й бил разкъсан, по тялото имало десетки кръвонасядания, а от зверските ритници дебелото й черво било спукано. След като приключил с издевателствата, Илиян си отишъл у дома, преоблякъл се и се предал в полицията. Заради самопризнанията му окръжният съд в Разград намалил с 1/3 наказанието от 20 г. затвор и постановил бащата убиец да плати на двете си деца по 100 000 лв. кръвнина и по 80 000 лв. на тъщата и тъста си. Те и държавното обвинение поискаха от ВАС наказанието да бъде доживотен затвор и след редукция Илиян да лежи поне 25 зад решетките. Разплакан, той помоли магистратите да види децата си. Твърденията му, че е невменяем, не са истина, стана ясно на заседанието, където бяха изнесени резултатите от назначена от ВАС тройна съдебно-медицинска експертиза. Тя установила, че Илиян има психично разстройство, но е бил вменяем, когато е посегнал на жена си. Решението на съда ще стане ясно до месец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право