Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 29 февруари 2020

Дневният хороскоп на Алена за събота, 29.02.2020

На 29 февруари 2020 да почерпят

Проф. Тодор Кантарджиев: Ситуацията с коронавируса не е толкова страшна, но никой не слуша

Премиерът е разговарял с Кириакос Мицотакис за ситуацията с мигрантите

Българи дариха 178 000 евро за бебето Анди Чернодробната трансплантация ще е в Германия, някой от родителите ще е донор

Младен Маринов: Предприемаме всички мерки за засилена охрана на границата

Борисов към Шарл Мишел: Безопасността на външните граници има пряко отношение към общата сигурност на ЕС

Борисов и фон дер Лайен обсъдиха проблема с мигрантите в Турция

Първите тестове за коронавирус в отбора на „Лудогорец“ са отрицателни

Турция пусна бежанците (обзор) Премиерът Борисов прати армия и жандармерия по границата

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Ангела Меркел разкритикува нападението срещу турски войници в Сирия

Турция е поискала от Русия незабавно да спре огъня в Идлиб

ВМА: Всички проби, изследвани за коронавирус днес, са отрицателни

Ненчев: За първи път от години имаме своя визия за Военновъздушните сили

За първи път от много години България има своя визия за развитието на Военновъздушните сили. Благодарен съм на парламентарните партии, защото без тях нямаше да бъде ратифицирано споразумението с Република Полша за ремонт на двигателите на самолетите МИГ 29. Това каза военният министър Николай Ненчев след ратификацията на споразумението за логистична подкрепа за самолети МиГ-29.

Атаките срещу това решение през изминалите месеци бяха много. Аз съм абсолютно сигурен, че ограничаването на зависимостта на Българската армия от страни извън Европейския съюз (EС) и НАТО е правилна стъпка в този труден момент за България и света.

За нас това е важно споразумение, което дава гаранции, че българската авиация ще продължи да изпълнява задълженията си по охрана на въздушното пространство. Това е началото на дългосрочно партньорство. То ще гарантира възможността на българските пилоти да летят със съвременно оборудване. Днес многократно подчертах, че полската страна, която е наш партньор и съюзник в ЕС и НАТО, дава гаранции за качеството на ремонта и сигурността на полетите. Мога спокойно да отговоря на нападките относно сигурността на българските летци и да заявя, че заставам категорично зад решението си като министър да се сключи този договор, допълни Ненчев.

Полша сама ремонтира своите 39 самолета МиГ-29 в последните 10 години. През това време няма нито един аварирал самолет. Питам моите опоненти: това не е ли достатъчна гаранция? Не е ли достатъчна гаранция за сигурност това, че Полша сама произвежда по-голямата част от резервните части за самолетите си? Не е ли достатъчна гаранцията на държава, с която сме заедно в ЕС и НАТО?

Единадесет години след приемането ни в Алианса, се оказва, че въпросът за нашата принадлежност, отново стои. Днешните дебати в Народното събрание явно показаха, че някои партии от българския парламент подлагат под съмнение избора на обществото. Но гласуването в залата ме обнадеждава, защото показа, че мнозинството от депутатите в Народното събрание разбират, че времето се е променило и призраците от миналото не могат да ни достигнат, продължи министърът.

Със 133 гласа „за“, 42 гласа „против“ и нула гласа „въздържал се“, Народното събрание ратифицира днес Споразумението между правителството на Република България и правителството на Република Полша относно осигуряване на логистична подкрепа за самолети МиГ-29.

Полша ремонтира изтребителите МИГ 29 по собствена документация и не се нуждае от руски лиценз. Пълен списък на необходимите документи е включен в Анекс към Споразумението. Полският национален орган по осигуряване на качеството на продукцията за нуждите на полското Министерство на националната отбрана е отговорен за осигуряване на качеството при ремонта на двигателите. Прилага се система за управление на качеството AQAP 2120, разработена и приета от НАТО.

Давам си сметка, че откъсването на Българската армия от една силна зависимост ще бъде много трудно, но се нагърбвам с тежката задача, въпреки че ще спечеля много врагове и негативи. Аз започнах този процес, завърши министър Ненчев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.