Васил Божков готов да спасява ЦСКА

Васил Божков за втори път през последните 5 месеца изяви официално желание да спаси ЦСКА. През лятото първо сам, после и заедно с Гриша Ганчев, шефа на „Нове холдинг“, бе готов да се завърне гръмотевично в родния футбол. По неясни причини отношенията между двамата бизнесмени се вледениха и от проекта за „балканския „Челси“ остана... участие във „В“ група. По-късно Божков информира обществеността чрез декларация, че е направил достатъчно и повече няма да се занимава с футбол.
След множеството срещи между фенове и ветерани бизнесменът отново излезе с позиция, публикувана от пресофиса на „Нове холдинг“.

„През последните 6 месеца катастрофалното състояние на най-титулувания български клуб ескалира до абсолютен хаос, предизвикан от липсата на реални действия за спасяването му - пише в декларацията. - Очакванията на милиони привърженици за възстановяването на любимия им отбор срещат единствено пожелателни и евентуални обещания. Стратегията за възраждане на ЦСКА до момента се изчерпва с хипотетични предложения и законово невъзможни комбинации. Г-н Божков нееднократно е показвал и – най-важното - доказвал отношението си към ЦСКА и неговите фенове. По време на управлението му ЦСКА побеждаваше действащи европейски шампиони и беше най-стабилният във финансово отношение клуб в България. След като през последната половин година не бяха извършени никакви действия за спасяването на ПФК ЦСКА АД, което бе и основният ангажимент, поет от сегашните ръководители, г-н Божков официално заявява желанието си да го оздрави.

На първо време това изисква пълен и внимателен анализ на финансовото състояние и реалните задължения. След изясняване на действителните параметри на ситуацията ще бъдат ясни и възможните решения за излизането от нея, ако такива наистина съществуват. Въз основа на тях ще бъде разработен конкретен бизнес план и осигурено финансиране за устойчиво развитие през следващите 5 години, с което ЦСКА да се върне на заслуженото си място, а именно в елита на българския и европейския футбол.“

Позицията на клуба

Да дойде и да плати дълговете

Няколко минути след разпространената декларация на Васил Божков от футболния клуб излязоха със становище, подписано от „сегашните ръководители“.

„Поради невъзможността да оздравим ПФК ЦСКА АД (от некомпетентност или други причина, няма да навлизаме в подробности) приветстваме решението на г-н Васил Божков да дойде и да плати дълговете на отбора. За да започне ЦСКА отново да побеждава действащи европейски шампиони.“

Историята

Победи над „Ливърпул“ и „Байер“

Победите над „Ливърпул“ и „Байер“ през 2005-а са най-големите триумфи на ЦСКА в ерата на Васил Божков. Бизнесменът взе клуба от Любо Пенев в края на 1999-а. Първата му титла е през 2002 година, а втората - 3 сезона по-късно.
ЦСКА държи и рекорд по времето на Божков - спечелване на всички шампионатни мачове през есента на 2002-а. Тогава треньор бе Стойчо Младенов, извел тима и до триумф в първенството по-късно. През 2005-а с Миодраг Йешич бизнесменът триумфира с 30-ата титла на ЦСКА. После тимът спечели с 1:0 срещу действащия еврошампион „Ливърпул“ на „Анфийлд“, но „червените“ отпаднаха от Шампионска лига заради 1:3 в София. Последваха две победи над „Байер“ (Леверкузен) с Димитър Бербатов в състава - с по 1:0, което означаваше влизане в групите за Купата на УЕФА.
При Божков „червените“ взеха и най-скъпия си футболист - бразилеца Лео Лима, който след няколко месеца обаче избяга заради неплатени заплати. В края на 2007-а бизнесменът продаде клуба на индийския богаташ Прамод Митал и оттогава не се е занимавал с футбол. Името на Божков два пъти се въртеше като евентуален шеф и на БФС, но всичко се оказа само слухове.

Време разделно на „Армията“

С изпадането на ЦСКА от професионалния футбол настана и време разделно на „Българска армия“. През последните 6 месеца нито феновете, нито ветераните са единни. Историята от последните дни показва, че те са готови да менят непрекъснато мнението си - веднъж искат Васил Божков, после са за Гриша Ганчев, веднъж са за „А“ окръжна група, после са за „А“ група... Един от най-ярките примери за липсата на яснота е наистина легендарният Аспарух Никодимов, който се изреди да подкрепя всички възможности.
Ситуацията на „Българска армия“ е като орел, рак и щука. Единствено добре върви отборът, който е безапелационен лидер в югозападна „В“ група. В момента ПФК ЦСКА АД е в несъстоятелност и синдик ще се разправя с кредиторите на клуба. Проблемът е, че яснота около дълговете може да няма до 31 март и ЦСКА да не успее да кандидатства за професионален лиценз дори спортно-технически да заслужи промоция за „Б“ група.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ