Таксиметрови шефове скрили 1,8 млн. лв., продавали фирми на бедни роми

Управители на търговски дружества, извършващи таксиметров превоз, и техни съучастници са привлечени към наказателна отговорност за укриване на данъци за над 1,78 млн.лв., съобщи зам. окръжният прокурор на Пловдив Галина Андреева-Минчева. Екип от шестима прокурори заедно с НАП и Икономическа полиция извършил мащабна проверка на цялостната дейност на превозвачите в града под тепетата. Образувани са две досъдебни производства за укриване на данъци в особено големи размери.

По едното от тях е обвинен Йордан Йорданов, управител на “Желон 1” и “Леон 73”, прехвърлени впоследствие на друг собственик. Установено е, че в периода от 2 април 2012 г. до 31 март 2015 г. Йорданов не платил 1,6 млн. лв. корпоративен данък за двете дружества. Предстои срещу него да бъде внесен обвинителен акт.

По второто досъдебно производство с обвинения са управителят на таксиметрова фирма Ерол Ешрефов и двама негови съучастници Иван Търпов и Любен Чаушев от таксиметрова компания “Пловдив”. За тях е установено, че в периода от 31 март 2014 г. до 31 март 2015 г. са избегнали установяването и плащане на 200 000 лв. корпоративен данък за дружеството. Според обвинителния акт Ешрефов и Търпов продавали задлъжнелите си фирми на бедни роми. Вчера съдът пусна двамата срещу гаранции по 5000 лева. Любен Чаушев бе пуснат срещу “подписка”.

По време на проверката станало ясно, че в Пловдив има 1700 таксита. За 600 от тях не са плащали каквито и да било данъци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право