Десислава Танева: Китайският пазар е стратегически много важен

Безспорно китайският пазар е стратегически много важен пазар, ако той стане възможен за българските производители.Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред „Дарик ”.

Министър Танева посочи, че той вече е възможен за три продукта – царевица, люцерна, рибар и рибни продукти. Тя обясни, че за износ на основните земеделски суровини - месо, мляко и млечни продукти, пресни плодове и зеленчуци, е необходим фитосанитарен, ветеринарен сертификат, като уточни, че Китай издава такива сертификати на отделните европейски страни.

„Особено след руското ембарго всяка от страните-членки на ЕС, тъй като общността беше нетен износител и то основно за руския пазар, търси алтернативни пазари и Китай е един от най-интересните в тази посока. Няколко страни сме в такива процедури. България е инициирала общо 21 процедури, с тази за която в Китая връчихме документите – за пресни плодове и зеленчуци (череши, праскови и сливи) станаха 22”, обясни Танева. По думите ѝ, дотук имаме приключени 3 процедури, а в най-скоро време очакваме такава и за млякото и млечните продукти.

Коментари

Задължително поле