Кметове влизат в ръководството на БСП (обзор)

Кметицата на Троян Донка Михайлова и бившият кмет на Враца Николай Иванов са новите членове на Изпълнителното бюро (ИБ) на БСП. Те бяха избрани да попълнят състава на ръководството на партията на закрит пленум днес по предложение на соцлидера Михаил Миков.

Двамата кметове влизат в бюрото пет месеца преди конреса за избор на нов лидер и две седмици след оставките на Драгомир Стойнев, Илияна Йотова и Калоян Паргов. В средата на ноември тримата заявиха, че след тежката загуба на местния вот не искат повече да бъдат част от партийното ръководство. До последно Миков обясняваше, че ще предложи нови хора на местата им само „при необходимост“.

След заседанието Михайлова обяви, че макар че влизат в ИБ малко преди смяната му, двамата кметове ще бъдат „трансмисия, която ще пренася тревогите и проблемите на хората от общините“ на „Позитано“ 20, където ще се търсят решения.

Пленумът на БСП е решил съставът на партията да бъде преброен преди конгреса, който трябва да се проведе от 11 до 30 април догодина. Точната дата ще бъде определена през януари. Очаква се в битката за лидер да влязат Михаил Миков, който има най-големи шансове, както и Янаки Стоилов, Илияна Йотова, Корнелия Нинова, Драгомир Стойнев, Георги Гергов и др.

На заседанието днес Миков е призовал другарите си да не водят дискусиите по вътрешнопартийните въпроси пред медиите, а – вътре в партията. Поводът – критиките от страна на партийци към начина, по който бе гласувана и отхвърлена оставката на ИБ на предишното заседание. Според Миков това е станало в нарушение на партийния устав – по правилник само председателят може да даде оставката за гласуване, а той до последно не искаше.

На пленума Миков е поискал депутатите от левицата да бъдат по-силна опозиция в парламента, като всеки един от тях, а не само определени души, да работи за това. Преди седмица в интервю за в. „Труд“ евродепутатката Илияна Йотова заяви, че БСП трябва да е „опозиция – юмрук“. Вчера обаче Миков все пак е признал, че дебатите около проектибюджета са съживили ПГ на столетницата. Според соцлидера планът на управляващите за харчовете през 2016 г. застрашава националната сигурност и мира, а фактът, че в него липсвали идеи, водел до безперспективност. Миков е критикувал външната ни политика, както и е изразил позиция, че новото ляво не е механичен сбор от формации.

„Няма нов социализъм, има социалистически ценности. Има променени в социално-икономическите условия, към които тези ценности следва да се прилагат. Това трябва да става ежедневно и от всеки, защото една промяна в самите ценности не може да е много лява”, пояснил Миков.

На заседанието е решено още БСП да въведе организационни съвети в Хасково, Видин, Девин и Долна Баня.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика