Медиците от болницата в Ловеч излязоха на пореден протест

Графа е първият, който се раздели със свой талант в „Гласът на България“

Стоичков срещу Зидан в Париж

Прогнозата на Светлана Тилкова – Алена кралската сватба: Кармична разплата тегне над брака на Хари и Меган Принцът се жени без да е сигурен, а новата херцогиня на Съсекс ще се дразни на характера му

Отровни слухове текат от чешмите в София В норма са всички проби, увериха институциите, отговорни за проследяването и контрола

Ивет Лалова първа на 200 метра в Турция

Вижте акцентите от броя на “Труд” в понеделник, 21 май 2018

Министър Каракачанов: Страните от Балканския регион трябва да обединят усилия за укрепването на сигурността и стабилността

Радев дарява Путин с кортик За Медведев носи картина, изобразяваща мемориалния храм в град Шипка

Патриархът благослови хор „Гусла“ и маестро Бобевски Ученици от цял свят дойдоха за юбилея на диригента

Комисия ще набележи мерки за подобряване на екопътеката до Стобските пирамиди

Наказания за милиони стреснаха кметове Ръководството на НСОРБ търси помощ от Томислав Дончев и Владислав Горанов

Българин арестуван с 15 тона хашиш Нашенецът и трима холандци пренасяли дрогата с рибарски кораб

Иранският външен министър: ЕС не прави достатъчно, за да запази ползите за страната ни от международното ядрено споразумение

Розовите дестилерии купуват максимум цвят

Уроци по кино в Европейския парламент

Киното е универсален език и генерира идеи и послания, които политическата класа трудно може да артикулира. Седмото изкуство е прекрасен инструмент за дискусия и дипломация и в тази светлина усилията на Европейския парламент в Страсбург да се позиционира в пространството като смислено културно средище изглеждат закономерни и логични. Ежегодните филмови награди на европарламента LUX са централното и най-важно събитие от арт календара на тази институция и завземат все повече международна територия в областта на филмовите форуми.

През 2015-а три европейски заглавия с международно копродуциране, ангажирани с разнообразни политически, социални и културни въпроси, станаха център на внимание за няколкостотин евродепутати и множество представители на медиите в Страсбург. Това са “Мустанг”(Франция, Турция, Германия) “Медитеранеа”(Италия, САЩ, Германия, Франция) и “Урок”(България, Гърция).

Големият победител очаквано стана “Мустанг” на френско-турската режисьорка Демиз Гюмзе Ергювен. Историята адресира болезнения сблъсък на култури, описва копнежа за свобода в токсична среда на религиозен фанатизъм и звучи крайно актуално на фона на глобалната политическа криза. “Мустанг” разказва историята на пет сестри от консервативна и дълбоко религиозна общност в Турция, които са обречени на уговорени бракове, но са твърдо решени да живеят животите си така, както искат, и да строшат игото на религиозната традиция.

По време на награждаването председателят на европарламента Мартин Шулц поздрави създателите на трите филма финалисти с думите: “Тези толкова различни кинопроизведения повдигат фундаментални въпроси като този как трябва да се промени нашият континент в контекста на ситуацията с миграцията? Или каква е ролята на жените в общества, които са толкова близко до нас географски? Как икономическата криза подкопава основите на общото ни живеене? Тези европейски филми заслужават подкрепата на Европейския парламент.”

По време на церемонията Силвия Коща от комисията по култура и образование каза: “Наградата LUX е пример за културна дипломация. Ние желаем да предложим платформа за артистичните интерпретации на сложни реалности, които да ни помогнат по пътя на разбирането на самите себе си. Не само в Европа, но и в целия свят.”

След церемонията Европейският парламент се ангажира с разходите по превеждането и субтитрирането на трите филма от финалната шортлиста на 24-те официални езика в Европейския съюз. В допълнение филмът победител ще бъде адаптиран за хора със слухови и зрителни проблеми.

“Мустанг”, “Медитеранеа” и “Урок” ще бъдат прожектирани в 28-те държави от Евросъюза до края на годината. Идеята на инициативата е да се сподели богатството и разнообразието на европейското кино с колкото се може повече граждани на страните членки и да провокира дискусия за важните социални теми, които селектираните заглавия повдигат, третират и интерпретират.

В България трите филма ще бъдат показани по време на филмовите дни ЛУКС

през декември в София и Пловдив. В Пловдив прожекциите са от 18,30 ч, в Лъки – Дом на киното („Медитеранеа“ – 7 декември, „Мустанг“ – 8 декември и „Урок“ – 9 декември), а в столицата филмите ще бъдат показани в Дома на киното („Медитеранеа“ – 8 декември, „Мустанг“ – 10 декември, и „Урок“ – 11 декември). Филмовите дни ЛУКС ще бъдат закрити след последната прожекция в София с дискусия с участието на български евродепутати от Комисията по култура и образование в ЕП. Входът за прожекциите е свободен.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.