СЕМ да спре клипа на Гери-Никол, иска агенция

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще поиска Съветът за електронни медии (СЕМ) да спре излъчването на клипа към песента “Момиче като мен” на 17-годишната певица Гери Никол. Мотивът - защита на децата от вредно или неблагоприятно за тяхното развитие медийно съдържание.

Институцията ще сезира и Горещата линия за безопасен интернет, се казва в становище на ДАЗД до в. “Труд”. Потърсихме позицията на институцията заради вълната обидни и негативни коментари, залели социалните мрежи, включително и фейсбук страницата на певицата, след завъртането на провокативното видео по тв канали. “Показването на сцени, в които дете е обект на сексуално желание, е неприемливо и не следва да бъде толерирано, независимо от родителското съгласие”, са категорични в агенцията. Според експертите там естеството на песента и провокативното й визуално представяне може да въздейства негативно не само върху конкретния изпълнител, но и върху децата, които гледат клипа.

Според критериите на СЕМ не могат да се излъчват кадри или предавания, в които има сцени със сексуален характер, разголване на тялото на самото дете или на други участващи лица. Това се счита за “опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата” . От агенцията напомнят, че отговорността за детето на първо място носят неговите родители и е важно те да бъдат информирани за съдържанието на медийните формати, преди да разрешат на децата си да участват в тях .

Коментари

Задължително поле