Глобиха двама младоженци за малки булки

Двама младоженци бяха глобени по 1000 лв. от районния съд в град Бяла, Русенско, за съжителство с малки булки. М.М.М. живял година и половина с непълнолетната Г.А.С. Макар че тя избягала от него след скандал със свекървата, той убедил родителите й да се съберат у дома им в село Полско Косово.

Е.А.И. пък се събрал в село Екзарх Йосиф с Г.Д., която също нямала 16 г. Тя дори му родила бебе и незаконното им съжителство било разкрито след сигнал до социалните служби. Детето било настанено в приемно семейство, а случаят стигнал до съда.

Т.нар. ранни бракове в Русенско носят условни присъди или глоби до 1000 лв. на младоженците, сочи съдебната практика. Те се разминават със затвора, освен ако не са отвлекли насила невръстните момичета и не могат да се разберат с родителите им.

Съвместният живот с малолетни и непълнолетни е подсъдим, обясниха магистрати. По Закона за детето склоняването към съжителство на дете под 16 г. и на съпружески начала се приема за психическо и сексуално насилие. Тогава се задейства коодинационният механизъм за жертви на домашно насилие. Случаите излизат наяве, когато младите майки потърсят помощи за раждане и отглеждане на деца или са социално неосигурени. При проверки инспекторите не откриват риск за живота им.

Проучване на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" сочи, че 46% от анкетираните ромки приемат 18 г. като нормална възраст за брак.

Коментари

Задължително поле