Миков в Одрин: Антим I е в душите на българите, жадували за свое отечество

Ние няма да позволим паметта и достойнството на хората, изградили България, да бъдат засегнати

“Най-големият паметник на Антим I е в душите на всички тези хора от Мизия, Тракия и Македония, които са жадували да имат свое отечество, държава и православна църква. Тук сме в навечерието на 200 годишнината от рождението на екзарх Антим I.

Ние няма да позволим паметта и достойнството на хората, изградили България, да бъдат засегнати”, това заяви председателят на БСП Михаил Миков в църквата „Св. Св. Константин и Елена” в Одрин, където стотици се събраха от цяла България, за да почетат 127 годишнината от смъртта на първия български екзарх и видински митрополит Антим I. Миков подчерта, че Антим I е човек, свързан с борбите за независима българска църква, но и участник в изграждането на новата българска държава, като председател на първото Велико народно събрание. Бил е избран за председател и на следващото обикновено народно събрание, но се отказва. „Антим I е човекът, който когато се приема Конституцията казва:

„Приехме Конституция от народа и за народа“, цитира Миков първия български екзарх. Лидерът на левицата припомни, че когато през 1885 г. му предлагат да го преведат в Калафат при нападението на сръбските войски над Видин той казва, че трупът на пастира трябва да остане там, където падат труповете на народ и войска. Председателят на БСП обясни още, че Антим I е човек, тръгнал от едно Лозенградско село, обикалял е и е учил в Русия, бил е ректор в духовнто училище в Халки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини