Бронирани машини да правим иска военният министър

Военният министър Николай Ненчев е твърдо решен да отърве Българската армия от въоръжението, произведено в бившия СССР.

Министерството на отбраната дава 208 000 лева на колектив от инженери за “Разработване на конструктивно-технологична документация за бойна бронирана машина за механизирано отделение (ББМ)”. В заданието за обществената поръчка изрично е записано, че колективът трябва да е от 5 души, като един от тях да има титла “доктор на науките”. Бъдещата машина трябва да е с високо ниво на бронираност, да плава, да има люк, климатична система и оръдие между 30 и 40 мм.

Преди две седмици Ненчев обяви, че правителството е отпуснало 40 млн. лв., с които ще бъдат купени 12-13 нови бронирани машини за Сухопътни войски. Според източници от МО поръчката е предназначена за американската компания “Текстрон”.

МО явно сондира какви са възможностите да произвеждаме сами бронирани машини. Концепцията на развитието на армията ни явно показва, че за бригадите на Сухопътни войски ще бъдат необходими най-много 100 такива машини. Военните заводи ТЕРЕМ нямат възможност да произведат такава машина от начало до край. Военни експерти твърдят, че трябва да се инвестира в ново оборудване и поточни линии. В момента ТЕРЕМ правят “тунинг” на старите БМП-та. Слагат нови двигатели, климатици и ги боядисват. Опитаха се да продадат такива машини на иракската армия, но сделката се провали.

Ненчев очаква и сами да си направим нов патрулен катер за Военноморските сили.

Междувременно военни се организират във фейсбук да съберат пари и наемат билбордове с надписи “Благодарим ти, министър Ненчев”. Закачката с благодарностите на разкрасени пациентки към известния пластичен хирург изразява негодувание от министъра, който не спира да благодари на правителството, че догодина ще има много повече пари за отбраната и вещае светло бъдеще за армията ни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини