Министър чака 2 пъти повече руски туристи

България има шанс да посрещне 1,5 млн. руски туристи през следващия летен сезон. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по Нова тв, позовавайки се на свой разговор с председателя на Уралската агенция по туризъм Михаил Малцев.

“Посрещахме средно около 600 000-700 000 руски туристи годишно в рамките на последните 5 г. Тази година те бяха 450 хил.”, каза Ангелкова. Това означава, че догодина руските летовници би трябвало да се увеличат двойно в сравнение със сега заради призивите на руското правителство да не посещават Турция, където всяка година имаше по около 4 млн. руски туристи. Шефът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов каза, че броят на нощувките на руснаците само в Анталия е 30 млн. на сезон, докато България има капацитет за 20 млн. нощувки.

Освен високите очаквания за летния сезон министърът на туризма Николина Ангелкова очаква и силна зима по планинските ни курорти. До момента на база предварителни записвания според нея има 7% ръст на посетителите за зимата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес