Бойко Борисов: Общините са изключително важни за финансовата ни дисциплина

"Общините са изключително важни относно финансовата ни дисциплина". Това каза премиерът Бойко Борисов по време на конференция на тема „Перспективите пред местната власт и новия програмен период“, съобщи „Фокус”.

Конференцията е организирана от Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“ и фондация „Ханс Зайдел“.

„Искам да Ви поздравя с резултатите, може да се гордеете с това, което сте постигнали до този момент. България е втора в Европа по усвояването на еврофондовете, затова всички вие получавате поздравления“, обърна се министър-председателят към присъстващите кметове. „Винаги съм казвал, че кметските избори са тези 30 дни, докато има предизборна кампания. След това всички кметове са еднакви и с всички работим заедно. Общините са изключително важни относно финансовата ни дисциплина“, коментира Борисов.

„Трябва да сте внимателни особено в обществените поръчки и усвояването на еврофондовете, защото ако не ги направите, както трябва, после ние трябва да ви даваме от бюджета чрез финансови корекции в него“, допълни той.

Премиерът обърна внимание, че заради големите средства, които ЕС отделя и ще отделя занапред за сигурност, е още по-важно как местните кметове ще изпълняват бюджетите на общините си. „Местните данъци и такси са инструмент, с който може да управлявате бюджетите си“, посочи той.

ЕС ще реже лоши проекти, за да осигури пари за сигурността. Министър-председателят призова новоизбраните кметове да бъдат много внимателни при изпълнението и проследяването на реализацията на различните проекти, финансиране от европейски средства.

„Ние сме едно с вас. Парите са на данъкоплатците, независимо дали са в бюджета на общините или на държавата. Хората са ни избрали да ги управляваме.

Изборите отминаха, затова не искам пред мен да се говори за партии“, заяви министър-председателят на събралите се кметове.

„Пари на Европа й трябват, а няма от къде да се взимат. Затова ще се решат лоши проекти. Всеки отговаря пред всички. Всеки ден си следете проектите. Една-две общини да направят беля, тя ще се отрази на всички“, заяви той.

„Позитивното е, че сме стабилни. Стоим добре навън. Имаме възможност да работим всички. Административният ни капацитет е добър. Имаме повече приходи, сиреч ще ви дадем възможност да похарчите за правилни неща и ще ви помогнем да си платите дълговете, но трябва да докажете, че е правилно, че не е допусната грешка умишлено“, отбеляза той.

Борисов призова новизибраните кметове да се докажат, за да може страната ни да използва успешно европейската солидарност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини