Дидо от Д2 е големият победител във Фермата Съединение

Пет станаха жертвите на стрелеца от Страсбург

Невена Коканова открива Димитър Маринов преди Спилбърг Грандамата на българското кино е първата учителка на звездата от холивудския фаворит „Зелена книга“

Звезден финал на „Фермата“, Дидо от Д2 и Ваня отвяха Росица и Роман 

Порошенко: Няма да се удължава военното положение в Украйна, освен в случай на нападение от Русия

Медицински хеликоптер се разби в Португалия, четирима души загинаха

Льо Пен бие Макрон на президентски избори Сондаж отреди на крайнодясната лидерка 27% от гласовете

Гъста мъгла отменя полети в Холандия

Миле Китич слуша Фики в дома си

Катар има намерения да увеличи дяловото си участие в Дойче Банк

Израелци искат анексия на част от Западния бряг Депутати и министри се включиха в демонстрация на заселници

Каракачанов дава на съд за клевета бившия шеф на дирекция „Българско гражданство“ Катя Матева 

БНБ съветва: Банките да затегнат кредитните условия Предупреждават, че при вдигане на лихвите ще се увеличат лошите заеми

Поръчваме по интернет стоки от столични пазари Планира се ремонт на Женския пазар и първият пазар изцяло за български стоки

Входът за Столичния зоопарк става 6 лв. Строят нови заграждения за чакали и хиеновидни кучета

Борисов: С поршета протестират срещу винетките. Който иска да живее на жълтите павета и да се вози с метро – да плаща

Местните данъци и такси са инструмент, с който вие можете да оправите бюджетите си, обърна се премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов към кметовете, които участват в конференцията „Перспективите пред местната власт и новия програмен период“ в София, организирана от Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“ и фондация „Ханс Зайдел“.

Общините са изключително важни относно финансовата дисциплина, посочи Борисов, цитиран от Дарик. Министър-председателят призова кметовете да са много внимателни, особено в обществените поръчки и усвояването на евросредствата, защото иначе трябва да се дават пари от бюджета.

„Искам много сериозно да си мислите и преди да дойдете при мен за пари ще искам всеки да ми обоснове колко са му събраните данъци и такси и какви мерки е взел за финансовата дисциплина. Няма значение кой от коя партия е, няма да пожаля никой, ако не си е свършил работата“, заяви Бойко Борисов и допълни, че по стотици милиони отиват за недобре свършена работа.

„Такава социална държава, каквато е България, няма друга, навсякъде всичко се плаща, ние във всяко отношение само дотираме, а и държим най-ниските данъци. Това може да се случва само при абсолютна мобилизация на държава и общини“, отбеляза той.

„Когато се усети стабилност в държавата, всички започват да искат, и то по много“, коментира още Борисов.

Местните данъци и такси са инструмент, с който богатите общини трябва да си регулират бюджетите. Продължаваме да държим скъпи градове, тоест където има ниска безработица, с огромни дотации от държавата, за да става все по-луксозно и да привличаме от по-малките населени места в големите центрове, коментира премиерът. Той попита къде в Европа има такава ситуация – като искаш да живееш във Виена, там таксите са едни, като искаш да живееш на село – други.

„Когато искаш да си на жълтите павета, не може таксата да ти е същата като в някое село“, отбеляза Борисов.

„Не е популярно, но другото е още по-абсурдно – да дотираме метрото всяка година с 20 милиона, за да се возят хората евтино“, допълни той.

Борисов даде пример с Китай, където да се движиш по магистрала 100 км струвало около 10 лева в български пари.

„Това е все едно за 80 лева да отидеш до Бургас и да се върнеш, а тук за осем лева увеличение на винетка се правят протести. С „Порше“-та на протест, само да запали „Поршето“ е изхарчил 12 лева, а за осем лева протестират, допълни премиерът.

„Ние предложихме на общините – да имате възможност с два процента да си вдигнете данъците и да излезете да обясните на хората защо трябва, но всички, особено нашите партньори в РБ подскочиха най-много. Имате дългове, но не искате вие да си ги съберете в населените места, а искате като дойдете при мен, да ви извадя“, отбеляза Борисов и посочи, че първите заявки от кметове вече са за 160 милиона лева.

„Не искате да си събирате пари, да си съберете приходите, да си съберете парите от таксите, защото искате да сте готини, добри, но и ние искаме да изглеждаме така. Само в България има неплатени магистрали, и те ще са безплатни, но поне да си платят и винетка за тази нова услуга, отбеляза той и допълни, че, когато създаваш удобство, то се плаща. Трябва да престанете с популизма“, апелира премиерът.

Имаме огромни задължения сега да плащаме за новите предизвикателства – и отбраната, и службите за сигурност, самолети нови трябва да купуваме, да ремонтираме стари, посочи Бойко Борисов.

Той предупреди, че Европа има нужда от средства заради повишените разходи, свързани със сигурността, и посочи, че е възможно да падат проекти дори за най-малката неточност. Той апелира кметовете да следят как се движат проектите им.

Борисов отбеляза, че ние сме втори по усвояване на евросредства в Европа и сме от отличниците в този аспект. Една-две общини да направят беля, то ще се отрази на всички, предупреди премиерът. Стабилни сме, имаме добър административен капацитет – общините и държавата, добре стоим навън, балансирана ни е политиката, отбеляза той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.