Цацаров: Това, което се случва, е политическа поръчка. Сценаристите са в България

Това, което се случва в последните дни е политическа поръчка. Сценаристите са тук в България. Това заяви преди началото на ВСС главният прокурор Сотир Цацаров.

"Този сценарий е задействан и ще продължи да действа докато траят всички процедури, свързани с измененията на Конституцията. Сценарият има политически отзвук, той цели да изкара на бял свят, да вдигне високо знаме, което да легитимира определена част от политическия спектър като истински, безупречни, непогрешими и носители на единствената правда", каза Цацаров.

Извънредният ВСС беше свикан от правосъдния министър Христо Иванов, който предложи дисциплинарно производство срещу градския прокурор на София Христо Динев и колегата му Боряна Бецова.

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за изтеклите записи, в рамките на което ще се проверява и съдържанието на разговора между Владимира Янева и Румяна Ченалова, каза още Цацаров.

"Нека имаме предвид, че в материалите по досъдебното производство може да са налице и данни, които общо взето обясняват поведението на някои от участниците в този разговор", каза главният прокурор.

На въпрос кой стои зад сценария, Цацаров отговори: "Има политическа сила, която има пълен политически интерес този шум да продължи. Тази политическа сила се упражнява в продължение вече на две години върху българската прокуратура."

На въпрос дали става дума за Радан Кънев, който вчера обяви главният прокурор за жертва и го призова да предприеме операция "Чисти ръце", Цацаров посочи:

"Лидерът на тази политическа сила не е човек, който ще ме призове да си изчистя името, защото аз няма от какво да се срамувам. Нито лидерът на тази политическа сила е човекът, който мен ще ме определя за жертва. Бих го посъветвал да се концентрира върху себе си", каза още Цацаров.

И добави: "Замесен си с действие, споменат си, посочен, когато фигурираш в нечий диалог. Това може да се получи на битово или институционално ниво на всеки един от нас и вас. Аз съм замесвам ежедневно в сума разговори. Не се чувствам замесен, а като човек, чието име съвсем съзнателно е положено в целия този сценарий."

Той отново повтори, че е нямал среща с премиера Бойко Борисов на тема "Янева" и че министър-председателят няма никакво отношение към повдигането или неповдигането на обвинение на бившата шефка на СГС.

По отношение на споменаването на името "Делян" в записите и обяснението на Ченалова пред медиите, че става дума за Пеевски, главният прокурор заяви следното: "Независимо дали е Добрев или Пеевски, по никакъв начин не е провеждал някакъв разговор в резултат, на който е било въздействано една от двете дами да не бъде обвиняема. Такъв досег аз лично съм нямал. Всеки отговаря сам за себе си."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини