В новата варненска библиотека - като на разходка в парка

Усещане за разходка в парка ще дава новата библиотека във Варна. Отворено културно пространство за провеждане на всякакви арт събития предвижда проектът за нова сграда, който спечели първо място в международния конкурс, организиран от община Варна и Камарата на архитектите с подкрепата на WhAT Association.
В надпреварата учасстваха общо 370 проекта на архитекти от цял свят. Победител е Architects for Urbany с 4-членен екип от Ротердам начело с Марина Колонади. Техният проект предвижда до общината да бъде изградена 4-етажна функционална сграда, която да се вписва в общата визия на района, без да е натрапчива. Стълбите и асансьорите в нея са заменени с плавни подходи, а на покрива има паркова зона.
Критериите, по които е бил оценен проектът от 9-членното жури, бяха представени от неговата председателка Анета Булант-Каменова, българска архитектка, която живее от 30 г. в Австрия и е съосновател на Bulant & Wailzer.
На второ място е класиран българският проект на “Ио архитекти” на Вяра Стефанова Желязкова, а на трето - архитектурното решение за нова сграда на екип от Хонконг.
Регионалната библиотека “Пенчо Славейков” може да се сдобие с нова и модерна сграда до 2020 г., като за строителството ще се използват европейските механизми за финансиране през новия програмен период. По предварителни разчети за изграждането на обекта ще са необходими близо 40 млн. лв. “Ще инициирам и благотворителна кампания за набирането на средства”, обяви главният архитект на Варна Виктор Бузев.
Според заданието храмът на книгите трябва да се шири на 18 500 кв. м обща застроена площ и в него ще се съхраняват 1 266 000 тома и библиотечни документи, пръснати сега на 6 различни места във Варна. Ще има и 330 подземни паркоместа. Това ще е първата библиотека, която се строи през последните 30 г. в страната след тази в Смолян, вдигната през 1985 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони