Топалов бави договора за турнира на претендентите

Веселин Топалов не подписва договора за участие на претендентския турнир за световната титла по шахмат в Москва през март догодина. Причината - не е убеден, че ще играе в руската столица.

„Последните две такива състезания бяха пак в Русия и се сблъскахме с проблеми - разясни мотивите Силвио Данаилов, мениджър на Топалов. - Въртяха ни номера - не груби, но достатъчно изнервящи. А в такива състезания е много важна концентрацията на шахматистите. След „Тоалетната война“ в Елиста през 2006-а самият Веско се чувства некомфортно в Русия. Така че още мислим дали да играе в Москва.“

Със сигурност обаче 19-ият световен шампион ще брани позицията си във веригата „Гран чес тур“ на третия турнир в Лондон. Жребият отреди Топалов да е №1 в схемата от 10 гросмайстори, като в първия кръг в петък среща Аниш Гири (Холандия). Веско е лидер в генералното класиране, а според Данаилов това е неофициално световно първенство, защото от първата десетка в ранглистата липсва само Владимир Крамник.

Същевременно Кирсан Илюмжинов, президентът на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ), попадна в „черен списък“ на САЩ за санкции срещу хора и компании за връзки със Сирия. „Не се изненадвам, винаги съм подкрепял неговите опоненти на изборите за шеф на ФИДЕ,“, коментира Данаилов.

Илюмжинов е акционер в банка, която работи в Сирия. Той обаче твърди, че скоро ще пътува до САЩ да води преговори за домакинство на мач за световната титла през ноември 2016-а.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт