Севт ІІІ се завърна в Националния археологически музей от триумфалния си гастрол в САЩ

Бронзовата портретна глава на Севт ІІІ - един от емблематичните паметници от фонда на Националния археологически музей, вече е сред най-често канените наши артефакти за участия в престижни изложби в чужбина, съобщават от Министерството на културата.

Само преди броени дни бронзовият Севт ІІІ – истински шедьовър на античното изкуство, се завърна в Археологическия музей в София, след като в периода от 28 юли до 1 ноември 2015 г. бе включен сред експонатите в забележителната изложба “Власт и патос: Бронзова скулптура от елинистическия свят“ в музея „Пол Гети” в Лос Анджелис, САЩ.

Изложбата в престижния американски музей обедини 50 великолепни бронзови статуи от елинистическата епоха, сред които и някои от най-известните шедьоври на античната бронзова скулптура: Александър Велики от Херкуланум, статуята от Бриндизи, Херакъл (римско копие на оригинал на Лизип), Атина от Арецо, „Ораторът“, „Танцуващият сатир“, Аполон от Пиомбино и др.

Представените в музея „Пол Гети” експонати са притежание на най-големите световни музеи: Louvre (Париж), British Museum (Лондон), Prado (Мадрид), Palazzo Massimo (Рим), Galleria degli Uffizi (Флоренция), Metropolitan (Ню Йорк), Kunsthistorisches Museum (Виена), Националния археологически музей в Атина и редица др. В тази наистина уникална „колекция“ бронзовата портретна глава на тракийския владетел Севт ІІІ зае своето достойно място и се радваше на изключителен интерес сред посетителите.

Преди да бъде поканен в САЩ, бронзовият Севт III, открит от българския археолог Георги Китов (1943-2008), бе основен акцент и във впечатляващата ни изложба тази пролет в Лувъра, представяща тракийското изкуство по един неповторим начин, като интересен разказ за непознатото одриско царство, за неговите съкровища, владетели, ежедневен живот и съседи. Бронзовата глава на тракийския цар Севт III от фонда на Националния археологически институт бе и на всички рекламни пана и постери за забележителната ни изложба "Епопея на тракийските царе - археологически открития в България", които бяха монтирани и в редица ключови станции на парижкото метро, през които всеки ден минаваше огромен поток от хора.

Разбира се, непрекъснато продължават да пристигат и нови покани за участия в представителни изложби в чужбина и за най-популярното ни тракийско съкровище – златния сервиз, открит през 1949 г. в местността Мерул край Панагюрище от братята Павел, Михаил и Петко Дейкови.

От откриването му и досега то е обект на нестихващ интерес не само сред учените, но и сред българската общественост, а благодарение на участието си в многобройни изложби от 50-те години на 20-ти век и до днес, на публикациите и дебатите в научните форуми, Панагюрското съкровище се превърна и в безценен източник на научно познание за тракийската древност и в символен капитал за България, с който тя потвърждава мястото си сред трите най-богати с културни ценности от древността държави в Европа.

В новата книга на Националния исторически музей - „Мистерии и истини за Панагюрското съкровище”, която излезе през м. септември т.г. в каталога на издателство “Уникарт”, бяха представени резултатите от извършената комплексна химико-технологична и археологическа експертиза на съдовете, в рамките на която за първи път се извърши и елементен анализ на златото. Резултатите от експертизата потвърдиха автентичността на съкровището – факт, който никой учен в България и по света не е оспорвал досега.

Съкровищата на траките и уникалната бронзова глава на тракийския владетел Севт III междувременно вече искат да видят и в Италия, Хърватия, Турция, Мароко. Интерес към прочутите ни тракийски съкровища, както и към най-новите забележителни открития на българските археолози, направени през последните години, изявиха вече и от Ермитажа в Русия, както и от Британския музей (British Museum).

След големия успех на изложбата в Лувъра „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”, част от най-ценните експонати и артефакти, включени в нея, вече са в Япония и ще гостуват до пролетта на 2016 година в страната на изгряващото слънце.

При изключителен интерес и в присъствието на над 500 гости в Националния музей за западно изкуство в Токио на 16 октомври т.г. се състоя официалното откриване на изложбата „Златната легенда” („The Golden legend”), в която има и много силно българско участие.

От българска страна в експозицията са включени следните експонати от Националния археологически институт с музей при БАН, Регионалния археологически музей – Пловдив, и Регионалния исторически музей – Варна: Вълчитрънското златно съкровище, няколко съда от прочутото Панагюрско съкровище, а също и две златни диадеми и част от уникалните находки от Варненския халколитен некропол, които се считат и за най- старото обработено злато в света.

В представителната изложба „Златната легенда” в Япония са включени и културни ценности от Националния археологически музей в Атина, Музея на Ватикана, Националния музей Прадо в Мадрид, Националните археологически музеи в Рим и Флоренция, Музея Орсе в Париж и др. Куратор на изложбата е г-н Такаши Идзука, а организатори на проявата са Националният музей за западно изкуство в Токио, японският вестник „Токио шимбун“ и японската телевизия „ТBS”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура