Експерт по сигурността: Анонимните заплахи може да са проверка от терористи за реакцията на службите

Анонимните телефонни заплахи и изоставените потенциално опасни багажи могат да бъдат проверка от страна на терористи за реакцията на службите за сигурност.

Това коментира пред „Фокус“ Иван Бояджиев, експерт по сигурността.

Според него зачестилите след атентатите в Париж обаждания за поставени взривни устройства на обществени места не са ново или неочаквано явление.

У нас бум на телефонния тероризъм имаше през 1985 и 1986 година, припомни Иван Бояджиев.

„Това е тероризмът – страх и ужас. Такива обаждания могат да бъдат проверка на службите за сигурност – как действат, както и на държанието на гражданите. Нормално е да се правят такива проверки от терористи, това е вторият, много по-опасен момент от всяването на паника при самото обаждане“, каза още експертът.

Според него в публичното пространство трябва да се говори така, че хората да не се плашат, но да бъдат осведомени. „Информираният човек е 90% защитен, защото знае какво следва и какво трябва да се направи.

Това е основната роля на медиите. Досега с тях сме работили добре и сме предупреждавали гражданите да не се плашат, защото да живееш в страх е изключително тежко и стресово. Хората трябва да живеят спокойно, но да бъдат много внимателни и да помагат на полицията и службите за сигурност, защото колкото и големи да се те, без помощта на гражданите не могат да свършат своята работа“, допълни още Иван Бояджиев.

Той препоръча още хората да бъдат спокойни, но нащрек, защото с увеличението на броя на обажданията със заплахи се цели притъпяването на бдителността както на обществото, така и на службите. Експертът подчерта, че в досегашния му опит няма телефонна заплаха, завършила с реална атака.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини