Петкова: Цената на тока ще се определя от търсенето и предлагането, не от КЕВР

Пълната либерализация на енергийния пазар трябва да се случи в началото на 2016 г., това е наш ангажимент, почти навсякъде в Европа вече е установена. Ще се случат качествено нови неща - на практика цената на електрическата енергия няма да се определя от ДКЕВР, а от търсенето и предлагането. Обикновеният потребител ще може да избира доставчика си, а между тях пък ще има конкуренция. Това обясни енергийният министър Теменужка Петкова пред БиТиВи.

Цената на тока

"Имаме консултантски договор със Световната банка да изберем модел за пълна либерализация. Няма риск някой да остане без електричество, потребителите могат да сменят доставчика си без такса, само трябва да са приключили задълженията си към предишния доставчик. Смисълът е в това да няма трима достаавчика. КЕВР ще определя само таксите за пренос.

Не мога да се съглася с прогноза, според която цената на тока ще се увеличи с 30%. Цената ще се определя само от търсенето и предлагането. Практиката в съседните страни показва, че в самото начало има леко повишаване на цената, но след това е паднала на нива по-ниски от тези преди да се въведе либерализацията", коментира Петкова относно предстоящата либерализация на пазара за електричество.

Доставките на газ

"Нямаме причина към този момент да се притесняваме за доставките за газ. Предприели сме всички нужни превантивни мерки", обясни министърът по повод въпроса за евентуална газова криза.

Южен поток

"На пристанище "Бургас" продължават да стоят тръбите за "Южен поток", чакаме решението на нашите партньори от "Газпром". Проектът беше спрян от страна на ЕК заради съмнения, че не са спазени основни директиви", припомни Петкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес