Бави се субсидията за доставка на хляб в отдалечените села

Забавя се субсидията за доставка на стоки от първа необходимост до отдалечените населени места, където няма магазини. За това алармира депутатката от БСП от Велико Търново Мариана Бояджиева.

Тя поясни, че практиката е да бъдат подпомагани фирми, които да снабдяват хората с хляб и други необходими стоки.
"Тази година бяха предвидени 3,6 млн.лв. До този момент няма превод от Министерството на финансите към фирмите, които в момента извършват тази дейност на добра воля", коментира Бояджиева.

Тя допълни, че обикновено средствата достигат до доставчиците чрез Централния кооперативен съюз. Във Великотърновска област се субсидира доставката на стоки от първа необходимост най- вече за планинските населени места в общините Елена и Златарица, както и по- отдалечените точки от старопрестолната община в посока Хаинбоаз.

"Особено тревожна е ситуацията в Еленско. Там има 124 населени места, сред които много махали, където живеят по 3-4 души. Малко от селата имат самостоятелни магазини", посочи Марияна Бояджиева.

Народната представителка съобщи, че депутатите от левицата ще предложат в бюджета за идната година да бъде заделена сума за тази дейност. По нейни думи до момента субсидията изобщо не е заложена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони