Великобритания планира да удвои военните си самолети в Близкия изток

Великобритания планира да удвои бойните си самолети в Кипър, съобщава „Индипендънт”. В сряда парламентът в Лондон трябва да реши дали страната ще се включи в операциите срещу ИДИЛ в Сирия.

Военният министър на Обединеното кралство по-късно днес трябва да одобри включването на втори шпионски самолет „Airseeker Rivet Joint”, независимо от изхода на утрешното гласуване.

Флотата на кралските Военновъздушни сили в Кипър ще се удвои, ако предложението на премиера Дейвид Камерън за участие в Сирия бъде одобрено.

Според „Дейли Мейл” два изтребителя „Торнадо” и шест „Тайфун”, снабдени с ракети с лазерно насочване, ще попълнят бройката.

Осем самолета „Торнадо” вече са стационирани в кипърската база „Акротири”, откъдето се включват в бомбардировките срещу ИДИЛ в Ирак, които Великобритания започна през 2014 г.

В променената обстановка след парижките атентати, Камерън прикани депутатите в Долната камара на парламента да подкрепят същите военни действия, които отхвърлиха преди 2 години.

Желанието на британския премиер изглежда все по-постижимо, след като лидерът на опозицията Джереми Корбин беше принуден да позволи гласуване по съвест на представителите на лейбъристите, след бурно заседание на техния кабинет в сянка.

Корбин също искаше двудневен дебат за включването в Сирия в Долната камара, който щеше да отложи гласуването до другата седмица, но желанието му бе отхвърлено от премиера.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят