Съдът касира изборите за общински съвет в Харманли

Изборите за общински съвет в Харманли са недействителни. Това реши Хасковският административен съд.

До касацията се стигна, след като коалиция "Промяна за Харманли" оспори резултатите от вота заради грешно преброяване на действителните бюлетини. Това е констатирало и назначено по делото вещо лице. Становището е, че не е изчислена правилно избирателната квота и въпросната коалиция е ощетена с 1 мандат за сметка на ДПС. В 29-местния местен парламент двете формации сега имат по 3-ма представители.

Според експертното заключение обаче "Промяна за Харманли" трябва да има 4-ма общински съветници, а ДПС - 2-ма, без да се променя разпределението на останалите партии в местния парламент. Това показват резултатите от допуснатото повторно преброяване. Броят на действителните гласове е 10 712, което е с 68 по-малко от отчетеното от ОИК-Харманли. Така избирателната квота е 369 гласа, а не 372, колкото са приели от ОИК.

Това дава основание на магистратите да обявят вота за общински съвет за недействителен. Избирателната комисия е и осъдена да плати 3600 лв. за разходи по делото.

Решението може да бъде обжалвано пред върховния административен съд в 7-дневен срок. Ако то бъде потвърдено, в Харманли ще бъдат насрочени частични избори за общински съвет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини