Етнолози припомниха вкуса на социализма

Кулинарна изложба и семинар "Вкусът на социализма" организираха във вторник Клубът на студентите и докторантите "Старопрестолни етнолози" и Цeнтъpът зa eтнoлoгия и кyлтypнa aнтpoпoлoгия във ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий" и Регионалния исторически музей /РИМ/ във Велико Търново.

"Teмaтa e пpoдължeниe нa пopeдицa oт eжeгoдни cъбития, кoитo opгaнизиpaме c мapкa "coциaлизъм".Слeд кoзмeтикaтa, мoдaтa и apхитeктypaтa, дoйдe вpeмe дa пoглeднeм и към храната от онази епоха", обясни етнологът Илия Влев.

Събитието проследи блюдата, напитките, студентският живот, столовото хранене, дори и туристическия отрасъл от социалистическата епоха. Подготвени бяха характерни блюда и напитки, както и търговски брандове от онази ера и снимки от родните курорти и "Балкантурист". Показани бяха кутии кафе "Инка" и анголско кафе, курорта Златни пясъци през очите на белгийски туристки през 70-те години, лимонадата на прах, бозата от 6 ст., бисквитена торта и домашна торта "Гараш", както и кумирите на България от онова време Лили Иванова и Георги Аспарухов- Гунди.

"Целта на нашата инициатива е да запазим мярката между носталгията, добрите изследвания и не дотам добрите практики от времето на социалистическия строй", подчерта проф. Маргарита Карамихова.

Проф. Петко Петков се върна назад в студентските си години и сподели, че 8 декември се е празнувал във великотърновските механи или в района на близки манастири- Троянския и Дряновския. "Типичната мешана скара бе неотменна част от празника. Задължително в компанията имаше песни до зори и гласовит колега с китара. Често внимавахме какво говорим, имаше известна автоцензура, по-късно разбрахме, че между нас е имало хора, които са ни слушали какво споделяме. Песните, които се слушаха преди десетилетия, които сега младите считат за ретро, се оказаха вечни песни", каза проф.Петков.

Историкът проф. Милко Палангурски пък сподели, че в студентския стол е нямало разнообразие, а се въртели три вида ястия. На всеки студентски празник по традиция идвал по един член на Политбюро във ВУЗ-овете. Той няма да забрави, как партийният другар Пеко Таков предложил насериозно, за да се задоволява потребностите от храна ВТУ, под хълма Царевец да се разкрие свинеферма. Проф. Палангурски разкри на студентите, че шопската салата се превръща в символ на туристическия отрасъл на България, след като през 1962 г. я налага "Балкантурист".

"Искаха да прецакат гръцката салата. И до днес поне в три държави- Полша, Словакия и Чехия, тя се продава в търговската мрежа готова нарязана," обясни историкът.

Главният готвач на "Балкантурист" във Велико Трново Живко Миланов пък представи рецепти от онова време като стек "Антоанета". Той обясни, че големи обекти за хранене и ресторанти са поемали по 18 групи от по 300 човека на ден. През 1985 г., при честването 800 години от въстанието на Асеневци, в старата столица се изсипало цялото Политбюро начело с Тодор Живков. Миланов не може да забрави желязната охрана и редките продукти, които връчили на готвачите от УБО.

Събитието във ВТУ завърши с кулинарна изложба с грис- халва, крем карамел, бисквитена торта, мляко с ориз, сиропиран сладкиш с компот от кайсии, малеби, домашно приготвена руска салата, кюфтета на скара, слепени сладки "прасковки", а също и сандвичи с пастет и лютеница. Сред изложените артикули има и марки от времето на соца, които все още се предлагат в магазинната мрежа като вафли "Чайка", бонбони "Теменужки", лимонови резенки, обикновен локум, "Русенско варено", бонбони "Черноморец", жълта лимонада и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини