Тайсън Фюри - новият терминатор

Британският ром Тайсън Фюри е новият терминатор на професионалния боксов ринг. 27-годишният абсолютен световен шампион прекъсна царуването на Владимир Кличко, продължило 9 години и 222 дни. Това всъщност е вторият най-дълъг период, в който един боксьор властва в най-тежката категория на професионалистите - рекордът се държи от американеца Джо Луис (11 години и 362 дни).

За мнозина Фюри е щастливец и късметлия, който по този начин детронира и Владимир Кличко. Истината обаче е, че наред със странния си стил на боксиране с дългите си ръце Тайсън излезе освободен и без страх срещу украинеца. Който смазваше съперниците си един след друг и защити най-авторитетните си пояси на професионалния ринг цели 18 пъти поред. Сбърка при 19-ата защита и сдаде титлите на IBF, WBO и WBA.

Фюри е кръстен на Майк Тайсън от баща си Джон - едно от една четирите оцелели деца от 14-те бремености на майка си. Освен да се боксира умее добре и да пее. Обеща, че ако сломи Кличко, ще изпълни на ринга парче на рокаджиите от „Аеросмит“ и го направи след 12-те изтощителни рунда в чест на бременната си съпруга. При предишни свои победи е изпълнявал кавъри на Елвис Пресли и Рики Ван Шелтън.

Двуметровият исполин на ринга се е пръкнал от бебе, по-малко от килограм. Малкият бъдещ световен шампион се е родил цели три месеца по-рано и е продължил да живее по чудо. За да израсне като великан, който ще сломи непобедимия Кличко.

Силно религиозен, Фюри обяви себе си преди мача като посланик на Доброто, което ще победи Злото в лицето на Кличко. Украинецът му отвърна, че се чувства като доктор, който ще подложи британеца на публично болезнено лечение от раздвояване на личността. В крайна сметка Батман, в чиито одежди се появи на една пресконференция Тайсън, тържествува за сметка на унизения си съперник.

Фюри е седмият британец, който печели титлата при свръхтежките боксьори. Преди него това са правили Боб Фицсаймънс, Ленъкс Люис, Хърби Хайд, Франк Бруно, Хенри Екинуенд и Дейвид Хей. Получи за победата „само“ 6,5 милиона евро срещу 22,5 милиона за украинеца. При реванш цифрите ще са обратните. Преди боя Тайсън заложи 280 000 евро за свой успех и от това взе повече от милион, защото залогът бе 1:5 за негова победа. Все още не е сигурно дали ще има нов бой, въпреки че в договора за мача съществува клауза за задължителен реванш от страна на евентуален нов шампион.

Новият шампион призна, че се е бил срещу Кличко само с 65% от възможностите си. „Честен съм и признавам, че се бих лошо - каза Фюри за „Скай спортс“. - Мисля, че показах само 65% от това, което мога. Въпреки че не се представих добре, това бе достатъчно да победя един боксьор, който не е губил от 2004 година насам. Трябва да отида на друго ниво. В следващия си мач ще покажа много повече от себе си."

Фюри призна, че в секундите, когато е очаквал решението на съдиите, се е надявал да не бъде ограбен от реферите: „Като чух, че съм победител с пълно единодушие, изкрещях от радост. Около мен петнадесетина души започнаха да скачат щастливи. Разплаках се. Това беше много емоционален момент. Славата никога няма да ме промени.“

Високият 206 сантиметра победител първо има успешна кариера при аматьорите, където записва 30 победи (26 с нокаут) и 4 загуби. При професионалистите досега не познава поражението и има вече 25 поредни успеха. Вариантите занапред пред Фюри са два - реванш с Кличко или обединителен мач на всички световни титли с Дионтей Уайлдър (САЩ), който е носител на пояса на WBC.

Клан на боксьори

Роден на 12 август 1988-а в семейство на роми номади, Тайсън Фюри е от фамилия на потомствени боксьори, някои от които са се били без ръкавици на улицата. Баща му Джон, както и двама от братовчедите му имат професионални мачове. Треньор му е неговият чичо Питър Фюри. Цялото семейство се явява в далечно родство с Бартли Горман - Краля на циганите. Той е легендарна фигура от 80-те години на ХХ век и дълго държи нелегалните залози на Острова.

Другите за него

Скоростта му определено ме изненада

Тайсън Фюри беше по-добър от мен. Скоростта му на ринга определено ме изненада. Той беше невероятно пъргав, докато аз така и не съумях да преодолея здравата му защита и да му нанеса правилния удар. Спечели мача заслужено.“

Владимир Кличко,

бивш световен шампион по бокс

Свалям шапка на Тайсън Фюри

Фюри победи абсолютно честно и заслужено, което показа, че не бях прав в прогнозата си преди мача. Интересно би е къде беше Кричко цели 11 рунда и половина и накрая се сети да атакува. Това събитие отваря пътя на много боксьори в тежката категория и като цяло за бокса е много добре. Не смятам, че през следващите години някой ще доминира в тази категория. Фюри смело отстоя целите си и ги постигна. Свалям му шапка

Ленъкс Луис,

бивш световен шампион по бокс

Справедливо решение на съдиите

Реферите взеха справедливо решение, като дадоха победата на Фюри. Това не беше равен бой, Тайсън имаше предимство. Владимир е прекрасен боксьор, който прекалено дълго се задържа на върха. След първия рунд стана ясно, че ще бъдем свидетели на нещо много интересно. Фюри показа колко много се е развил, добавил е и сила, и бързина. Затрудни страшно много Кличко и логично бе обявен за победител и за нов световен шампион.

Андрей Рябински,

промоутър

Колко време ще удържи титлите?

Крайният изход от боя за мен е изненадващ. Смятах, че Владимир ще се разправи с Тайсън Фюри. Но в бокса понякога стават и сензации. Ако има реванш, Кличко е длъжен да го спечели. Все още обаче ми е трудно да си обясня как така стана, че сега победи британецът. Вероятно Владимир недооцени неговата сила и самоуверено заложи всичките си пояси. Интересно е сега колко време Тайсън Фюри ще удържи титлите.

Денис Лебедев,

световен шампион на WBA в първа тежка категория

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт