ВТ-Криминалисти откриха канабис в два имота във Великотърновска област

10 години затвор за причинена тежка телесна повреда в Гърция при шофиране

Жилищната сграда в Пловдив, чийто покрив беше отнесен, остава обитаема

Борис Джонсън обеща да изведе Великобритания от ЕС на 31 октомври със или без споразумение

Коя е буквата на живота

Владимир Чуков: Арестуваните за трафик на мигранти са действали от години

Д-р Крис Проктър, главен научен директор на Бритиш Американ Табако пред „Труд“: БАТ трансформира тютюневата индустрия чрез иновации

Пожарът в ТЕЦ „Марица Изток 2“ е напълно загасен и няма замърсяване на околната среда Най-вероятно се касае за технически причини или човешка грешка

Тръмп ще се срещне с Путин на форума на Г-20 в Осака

Изтребителите нямат общо с партийните субсидии Каквито и преговори да водят екипите, ако Бойко Борисов каже, сделка ще има

Евакуираха 2500 души в малък германски град заради две неизбухнали бомби от Втората световна война

Спецпрокуратурата дава подробности за акцията срещу престъпна група за трафик на мигранти

Предупреждения за опасно време и днес, оранжев код в 4 области в страната

КЕВР обсъжда цената на природния газ

Съветът на коалицията ще заседава за партийните субсидии

2247 души са носители на ХИВ в България

Носителите на ХИВ в страната ни са общо 2247 души. Това каза пред „Фокус” Тонка Върлева, директор на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ на Министерството на здравеопазването във връзка със Световния ден за борба със СПИН и изражението на тази болест в нашата страна.

„По данни на националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН към 25 ноември тази година броят на новорегистрираните лица е 204”, посочи Върлева. Тя допълни, че според данните в последните 3-4 години в България се откриват по около 200 нови лица, които носят вируса.

„За пример миналата година те бяха 213. От тези 204 нови лица за тази година 174 са мъже и 30 жени, тоест запазва се тенденцията броят на новорегистрираните мъжe да е почти 5 пъти по-голям от броя на жените”, отбеляза Върлева.

„Данните показват, че 90% от новорегистрираните с ХИВ в България са инфектирани по сексуален път, като 51% от случаите са при мъже, които имат сексуални контакти с мъже и 38% при хетеросексуален контакт. Другите 11% са при инфектиране от инжекционна употреба на наркотици.

Броят на новорегистрираните в тази рискова група е намалял 4 пъти – от 46% през 2008 година на 11% тази година”, заяви Върлева. По думите й, това което сочат данните по региони е, че най-много регистрирани има в София – 80 лица. В Пловдив и региона те са 26 лица, във Варна – 19 лица, в Бургас – 9 лица. „По отношение на възрастовата група искам да отбележа, че данните за тази година показват, че повече от половината – 54% от новорегистрираните са във възрастовата група – 30 – 49 години. Това са главно мъже на средна възраст”, посочи още Тонка Върлева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.