Фандъкова: През юни втората линия на метрото до ул. "Сребърна" ще бъде пусната в експлоатация

Следващата година завършваме изграждането на продължението на втората линия на метрото до улица "Сребърна", през юни заедно с метростанцията трябва да бъде пусната в експлоатация.

Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред журналисти по време на представянето на реставриран ретро трамвай.

"В последните години е видима промяната в системата на градския транспорт като нови транспортни средства, разбира се, водещ е проектът за метрото. Ние продължаваме и той ще бъде ключовият за 2016 година.

Следващата година завършваме изграждането на продължението на втората линия на метрото до улица "Сребърна", през юни заедно с метростанцията трябва да бъде пуснат в експлоатация.

Очакваме около 20 000 нови пътници дневно да се влеят в тази система. В момента около 350 000 души дневно ползват метрото", каза тя.

По думите й в същото време до края на годината започват и подготовката за изграждането на 7 нови метро станции и около 7 километра от третата линия на метрото. "Процедурите са приключени имаме избран доставчик и на трамвай", каза тя и обясни, че за следващата година е заложени 4 нови метро станции до кв. „ Овча Купел” и до кв. „Горна баня” да бъдат започнати.

"Възложила съм на „Метрополитен” да започнат процедурите за избор на изпълнител. СО възлага 20 милиона лева в проекта за бюджет за 2016 година за съфинансирането на метрото, очакваме съфинансирането и от страна на държавата, но основното финансиране това са безвъзмездни европейски средства по ОП "Транспорт"", обясни кметът на СО.

Тя коментира, че продължава и подмяната на наземния транспорт.

"В последните 2 години осигурихме първите от много години 20 нови трамвая, които се движат по линия номер 7 и по бул. „България” в момента тече процедура за закупуване на още 5 изцяло нови трамвая. Очаквам следващата година това да бъде факт и се подготвя и доставката на 28 реновирани швейцарски трамвая", каза Фандъкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини