На 16 юли 2019 да почерпят

„Левски“ с убедителен старт на новия сезон, юноша изработи три гола

България е в топ 20 по поскъпване на домовете

Вучич помоли Макрон за помощ по пътя към ЕС и за разрешаване на кризата с Косово

Трус от 3 по Рихтер разлюля Вранча

„Руска връзка” тресе коалицията в Италия Близък до “Лига” лобист търсел финанси от Кремъл

Ердоган: Турция се надява да организира съвместно с Русия производство на системи за ПВО

Частично лунно затъмнение в нощта на 16 срещу 17 юли

Плащаме на ЕС за пластмасовите опаковки Обсъждат нови приходи в бюджета на общността

ЕС одобри санкции срещу Турция заради сондажите в шелфа на Кипър

МВФ: Вдигнете възрастта за пенсиониране Работниците намаляват с 30% през следващите 30 години

Министерство на финансите: На 19 юли партиите ще получат втората част от държавната субсидия за 2019 г.

Частна здравна каса, ако има 500 000 желаещи Новата визия за бъдещето на осигурителния модел поставя повече въпроси и неясноти, отколкото решения

Русия и Украйна готвят голяма размяна на затворници

Ирак предаде на Русия 33 деца на членове на ИДИЛ

Властта произтича от народа, а народът вярва на Бойко

Премиерът демонстрира как се поделя отговорността

Демонстрация. Съвет. Предчувствие за беда.

Това видя публиката, която наблюдаваше пиесата „Среща на премиера с кметовете“ онзи ден. Всъщност събитието имаше друго име (б. р. – виж карето).

Демонстрацията бе на власт.

ГЕРБ взе на практика цялата власт, защото има президент и освен почти всички министерства и почти всички общини са в ръцете на най-голямата партия (имаме 129 кметове, както не пропусна отново да изтъкне зам.-шефът на партията Цветан Цветанов). Но Бойко Борисов, който сега е премиер и лидер на ГЕРБ, преди това беше на трънливия стол на софийски кмет. Той знае какво е да отговаряш за община. Борисов обаче неслучайно е оцеляващият политик, в нашата страна друг такъв няма. Никой не се е задържал на върха на обществените симпатии толкова дълго – почти 15 години. Той отдалече предчувства откъде може да се зададе буря и предвидливо и навреме отива някъде на завет. Така постъпи и сега, при това реагира едновременно на няколко потенциални бури.

Борисов знае, че голямата власт означава голяма отговорност, а цялата власт – цялата отговорност. И посвоему взема мерки – разделя не властта, а отговорността. В случая предварително прехвърля част от нея върху кметовете (които спечелиха не на последно място, защото са „неговите кметове“ и защото народът вярва, че централната власт разпределя баницата под формата на европроекти). В столичния хотел „Витоша“, където се проведе сбирката, Борисов каза на новоизбраните градоначалници: „Престанете да се правите на добри!“ И ги посъветва, след като са затънали в дългове, да вдигат местните данъци и такси в големите градове. Премиерът демонстрира, че държи кметовете на „ръчно управление“ (както по времето на първия си мандат обичаше да казва за министерствата), като повоенному ги изкомандва – който има дълг, да стане. И тутакси (послушно) срещу него се изправи човешка стена. Това поведение – и от страна на Борисов, и от страна на кметовете, означава, че властта и начинът, по който тя се упражнява, са стабилни и се приемат добре. Я си представете Станишев да командва кметовете, дори и само тези на БСП (а на онзиденшната сбирка са били и градоначалниците на РБ). Такъв вой щеше да се надигне, на първо място от редиците на самите кметове.

Сега – не. Както кажеш, Генерале! И той им каза – народняшки им обясни, че който иска да се вози на метро и да живее на „Витошка“, ще плаща повече. Публиката (и в залата, и пред телевизора) го разбра. Друг е въпросът дали ще прояви същото разбиране към тези, които започнат да претворяват в дела заръката Борисова. Но това вече не е негов проблем. Той им даде правилния съвет.

Фактът, че на сбирката са присъствали и кметовете на Реформаторския блок (а, ако се вярва на Цветан Цветанов – и на ДПС в лицето на Хасан Азис), означава едно – който е разчитал на разнобой в управляващата коалиция след местните избори и изцепките на някои реформатори в края на изборния ден, е сгрешил в преценката си. Буря няма да има нито на централно ниво, нито на местно. Ако има спречквания за някой по-мазен кокал, те ще са от локално значение.

Борисов предвидливо делегира на местната власт в лицето на кметовете и последствията от друго свое предусещане за беда – възможността еврофондовете да пресъхнат. Ясно им даде да разберат кой ще е виновен, ако парите за общински проекти от Брюксел секнат. Рече им: „За една запетайка да ни барнат, че не e така, ще следват тежки финансови корекции и дори сваляне на проекти.“

ГЕРБ не е първата управляваща партия, която събира кметовете си след местните избори, за да покаже единството между централната и местната власт и да демонстрира партийна мощ. И другите го правеха. Но Борисов е първият премиер, който успява да каже на всички, които умеят да разчитат знаците, че властта му е по-стабилна отвсякога. Защото властта произтича от народа, а народът вярва на него.

Кметове срещат министри

Официалното име на събитието бе конференция под наслов „Перспективите пред местната власт в новия програмен период“. Форумът бе организиран от гражданското сдружение на ГЕРБ и фондация „Ханс Зайдел“. То се проведе в столичния хотел „Витоша“ в Студентския град. Участваха и новоизбраните кметове от ГЕРБ и Реформаторския блок, премиерът Бойко Борисов и министрите на финансите Владислав Горанов, на регионалното развитие – Лиляна Павлова и на екологията – Ивелина Василева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.