Властта произтича от народа, а народът вярва на Бойко

Премиерът демонстрира как се поделя отговорността

Демонстрация. Съвет. Предчувствие за беда.

Това видя публиката, която наблюдаваше пиесата "Среща на премиера с кметовете" онзи ден. Всъщност събитието имаше друго име (б. р. - виж карето).

Демонстрацията бе на власт.

ГЕРБ взе на практика цялата власт, защото има президент и освен почти всички министерства и почти всички общини са в ръцете на най-голямата партия (имаме 129 кметове, както не пропусна отново да изтъкне зам.-шефът на партията Цветан Цветанов). Но Бойко Борисов, който сега е премиер и лидер на ГЕРБ, преди това беше на трънливия стол на софийски кмет. Той знае какво е да отговаряш за община. Борисов обаче неслучайно е оцеляващият политик, в нашата страна друг такъв няма. Никой не се е задържал на върха на обществените симпатии толкова дълго - почти 15 години. Той отдалече предчувства откъде може да се зададе буря и предвидливо и навреме отива някъде на завет. Така постъпи и сега, при това реагира едновременно на няколко потенциални бури.

Борисов знае, че голямата власт означава голяма отговорност, а цялата власт - цялата отговорност. И посвоему взема мерки - разделя не властта, а отговорността. В случая предварително прехвърля част от нея върху кметовете (които спечелиха не на последно място, защото са "неговите кметове" и защото народът вярва, че централната власт разпределя баницата под формата на европроекти). В столичния хотел "Витоша", където се проведе сбирката, Борисов каза на новоизбраните градоначалници: "Престанете да се правите на добри!" И ги посъветва, след като са затънали в дългове, да вдигат местните данъци и такси в големите градове. Премиерът демонстрира, че държи кметовете на "ръчно управление" (както по времето на първия си мандат обичаше да казва за министерствата), като повоенному ги изкомандва - който има дълг, да стане. И тутакси (послушно) срещу него се изправи човешка стена. Това поведение - и от страна на Борисов, и от страна на кметовете, означава, че властта и начинът, по който тя се упражнява, са стабилни и се приемат добре. Я си представете Станишев да командва кметовете, дори и само тези на БСП (а на онзиденшната сбирка са били и градоначалниците на РБ). Такъв вой щеше да се надигне, на първо място от редиците на самите кметове.

Сега - не. Както кажеш, Генерале! И той им каза - народняшки им обясни, че който иска да се вози на метро и да живее на "Витошка", ще плаща повече. Публиката (и в залата, и пред телевизора) го разбра. Друг е въпросът дали ще прояви същото разбиране към тези, които започнат да претворяват в дела заръката Борисова. Но това вече не е негов проблем. Той им даде правилния съвет.

Фактът, че на сбирката са присъствали и кметовете на Реформаторския блок (а, ако се вярва на Цветан Цветанов - и на ДПС в лицето на Хасан Азис), означава едно - който е разчитал на разнобой в управляващата коалиция след местните избори и изцепките на някои реформатори в края на изборния ден, е сгрешил в преценката си. Буря няма да има нито на централно ниво, нито на местно. Ако има спречквания за някой по-мазен кокал, те ще са от локално значение.

Борисов предвидливо делегира на местната власт в лицето на кметовете и последствията от друго свое предусещане за беда - възможността еврофондовете да пресъхнат. Ясно им даде да разберат кой ще е виновен, ако парите за общински проекти от Брюксел секнат. Рече им: "За една запетайка да ни барнат, че не e така, ще следват тежки финансови корекции и дори сваляне на проекти."

ГЕРБ не е първата управляваща партия, която събира кметовете си след местните избори, за да покаже единството между централната и местната власт и да демонстрира партийна мощ. И другите го правеха. Но Борисов е първият премиер, който успява да каже на всички, които умеят да разчитат знаците, че властта му е по-стабилна отвсякога. Защото властта произтича от народа, а народът вярва на него.

Кметове срещат министри

Официалното име на събитието бе конференция под наслов "Перспективите пред местната власт в новия програмен период". Форумът бе организиран от гражданското сдружение на ГЕРБ и фондация "Ханс Зайдел". То се проведе в столичния хотел "Витоша" в Студентския град. Участваха и новоизбраните кметове от ГЕРБ и Реформаторския блок, премиерът Бойко Борисов и министрите на финансите Владислав Горанов, на регионалното развитие - Лиляна Павлова и на екологията - Ивелина Василева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи