Италия атакува правилата за публични разходи на ЕС

Партията на Владимир Зеленски печели парламентарните избори в Украйна по предварителни данни

Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращи в Хонконг

Махат от КАТ първата регистрация на автомобили Паспорт за всяка кола, влизаща в България

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 юли 2019

Ремонтират обсерваторията в Борисовата градина Софиянци гледат звездите през 120-годишен телескоп

Шефът на обвинения в кибератака срещу НАП: Няма да отключим компютъра му за ГДБОП

Хакнаха сайтовете на летищата в Бургас и Варна

Концесионери лъжат с чадърите на плажа Заради шмекерии туристите няма да се върнат по морето

Планински спасители свалиха жена със счупен крак от Витоша

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков: Всеки ръководител на високо равнище трябва да има мозъчна група, но да не е съставена от известни социолози

България с над 800 медала от олимпиади по природни науки Учредяваме международните състезания по физика и астрономия

Алпинист се отказа от върха, за да спаси живот В самото подножие на връх Ленин в Памир Георги Илков-Темето жертва мечтата си

Верижна катастрофа с 4 коли предизвика задръстване на път Е-79 край Симитли

Председателят на касата Жени Начева: Частните фондове и НЗОК с еднакви здравни услуги

Магистратите ни с лош френски език

Премиерът Бойко Борисов очаква Министерството на правосъдието най-после да намери юрист, който да предложим за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз. Това става ясно от стенограмата на последното правителствено заседание.
Заради високите изисквания за владеене на френски език се явил само един кандидат, но той пък бил с „недобри правни познания“, обяснява досегашния провал зам.-министърът на правосъдието Петко Петков. Втората процедура приключила с избор на кандидат, посочен от комисията в София, но той (Атанас Семов – б.р.) не бил одобрен от Съда на ЕС заради липса на необходимия стаж. Той алармира, че през последните десет или повече години ниското качество на образованието по специалността право е довело до това, че България осем години след приемането си в Европейския съюз не разполага със значителен брой специалисти, утвърдени в правото на Европейския съюз.

Опит да прехвърли решението

Петков опитва да прехвърли на целия кабинет отговорността за предстоящия избор. Той предлага да бъде създаден изцяло нов ред за избор на генерален адвокат и съдии. Дотогава министрите на правосъдието и на външните работи трябвало да предложат на правителството списък с утвърдени специалисти по право на ЕС, от които то да избере кандидат сред най-добрите експерти. Премиерът обаче отказва МС да се занимава с това, препоръчва правосъдното министерство само да си избере и предложи този специалист.
„Специалисти има, въпросът е дали са правилните“, коментираха от юридическата гилдия пред „Труд“. От прокуратурата и от съда обясниха, че проверката дали има кадри, които да отговарят на условията, изисква доста време.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.