Магистратите ни с лош френски език

Премиерът Бойко Борисов очаква Министерството на правосъдието най-после да намери юрист, който да предложим за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз. Това става ясно от стенограмата на последното правителствено заседание.
Заради високите изисквания за владеене на френски език се явил само един кандидат, но той пък бил с „недобри правни познания“, обяснява досегашния провал зам.-министърът на правосъдието Петко Петков. Втората процедура приключила с избор на кандидат, посочен от комисията в София, но той (Атанас Семов - б.р.) не бил одобрен от Съда на ЕС заради липса на необходимия стаж. Той алармира, че през последните десет или повече години ниското качество на образованието по специалността право е довело до това, че България осем години след приемането си в Европейския съюз не разполага със значителен брой специалисти, утвърдени в правото на Европейския съюз.

Опит да прехвърли решението

Петков опитва да прехвърли на целия кабинет отговорността за предстоящия избор. Той предлага да бъде създаден изцяло нов ред за избор на генерален адвокат и съдии. Дотогава министрите на правосъдието и на външните работи трябвало да предложат на правителството списък с утвърдени специалисти по право на ЕС, от които то да избере кандидат сред най-добрите експерти. Премиерът обаче отказва МС да се занимава с това, препоръчва правосъдното министерство само да си избере и предложи този специалист.
„Специалисти има, въпросът е дали са правилните“, коментираха от юридическата гилдия пред „Труд“. От прокуратурата и от съда обясниха, че проверката дали има кадри, които да отговарят на условията, изисква доста време.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини