Бисеров невинен по всички обвинения (обзор)

Швейцарските власти отказали да вдигнат банковата тайна на сметките му в Женева, защото там нямало данъчно престъпление

Бившият зам.-шеф на 42-рото народно събрание Христо Бисеров не е извършвал данъчни или валутни престъпления. Решението взе съдия Снежина Колева от Софийския градски съд, само ден след старта на делото.

Бисеров отговаряше по три обвинения. Първото е, че е нарушил валутния закон, като през 2012 и 2013 г. в сметки в Женева държал щатски долари и евро на стойност 700 960 лв. Според прокуратурата той е превел тези пари на доведения си син Ивайло Главинков по сметка в Скопие, без да декларира сделките с валутни ценности. Второто обвинение е, че от януари 2013 г. до края на март м.г. не е подал пред БНБ статистически форми, с които се отчитат вземания от чуждестранни лица, каквито били 700-те хил. лева. А третото - че не е декларирал парите пред Сметната палата за 2013 г. Така затаил истина относно имуществото си и не платил близо 19 хил. лева данъци, които дължал.

„Подсъдимият е невинен - обяви съдия Колева. И уточни: - Обвиненията останаха недоказани.“

Бисеров изслуша с безизразно лице решението й. Адвокатът му Христо Ботев обаче видимо се оживи, когато разбра, че клиентът му е оправдан и по трите обвинения.

Въпреки това коментари по темата нямаше и от двамата.

В характерния си стил Бисеров подмина с пълно мълчание репортерските въпроси и с бърза крачка напусна Съдебната палата. Адвокат Ботев се възползва от това, че операторите са заети с клиента му и също бързешком се изнесе.

„Ще протестираме. Безспорно установено е, че подсъдимият е разполагал с процесните суми. Били са налични по тези сметки, следвало е да ги декларира пред НАП, пред БНБ, пред Сметната палата. Да плати данък върху тях“, обясни прокурор Дойчо Тарев. Но призна, че прокуратурата не е получила очаквания отговор на съдебната поръчка от Швейцария за вдигане на банковата тайна на сметките на Бисеров.

„Би било по-добре да беше изпълнена, но в отговора швейцарските власти посочват, че те нямат данъчно престъпление и отказват да изпълнят поръчката“, обясни прокурор Тарев.

По-рано в пледоарията си прокуратурата поиска 4 г. затвор за Бисеров. Защитата обаче се възпротиви, че доказателства за престъпление няма.

Призовани като свидетели бяха съпругата на Бисеров - Мария, и доведеният му син Главинков. Двамата не дадоха показания. Бисерова - защото е съпруга на подсъдимия, а Главников - тъй като е обвиняем по делото за пране на пари, от което тръгна процесът срещу доведения му баща.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право