Тъкмят рецептата за бира със светена вода Кехлибарената течност ще се казва A-Men

Проф. Кантарджиев: Тирговият комар не пренася тропически вирусни инфекции

Русия и Турция може да правят заедно С-400

Тръмп: Вашингтон работи с Исламабад за слагане на край на войната в Афганистан

Не забраняват фермерските пазари Има заповед за спиране на продажбите на свинско месо и месни продукти

Кубрат Пулев си върна боксовия лиценз в САЩ

Бул. „Витоша” e №3 по ръст на наемите Цените са се повишили с 8,3% в рамките на една година

Макрон: 14 страни-членки на ЕС се споразумяха за нов „механизъм за солидарност“ за мигрантите

Бурджу Йозберк е красива и талантлива

Цените на петрола се повишиха

НАП спира временно 6 електронни услуги Няма достъп до обявите за продажба на имущество на длъжници

Имам ли право на майчински, ако ме съкратят в срока за изпитване

Откриха тухла с печат с името на римския консул Марулус в древния град Нове Уникалната находка датира от 184 година

Румен Петков: Може да се очаква взаимодействие на АБВ с БСП на местните избори

Проф. Герджиков: Единодушната номинация на Гешев ми дава надежда

За 800 лекарства пациентът ще доплаща с 60% по-малко. Премиерът: Пийте с граници (обзор)

Пациентите ще доплащат средно с 60% по-малко за около 800 лекарства, включени в позитивния списък на НЗОК. Медикаментите са в 130 групи (на т. нар. международни непатентни наименования), съобщи здравният министър д-р Петър Москов на форум. До благоприятния резултат се стига с приетите от правителството промени в наредбата за регулирането и регистрирането на цените на медикаментите.

Както „Труд“ писа на 18 ноември, според гласуваните текстове болният няма да дава от джоба си повече от 60% от референтната стойност за опаковка от лекарствения продукт, ако си купува някой от останалите медикаменти в групата. Това значи, че доплащането ще падне с 4-5 пъти. Д-р Москов посочи, че с гласуваните през юни задължителни отстъпки в Закона за здравното осигуряване тази година фирмите ще върнат от печалбите си в НЗОК 44 млн. лв. Догодина сумата ще се увеличи на 65 млн. лв., а през 2017-а – на 80 млн. лв.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че не може в здравеопазването да се харчат милиарди, а да имаме най-високата заболеваемост и смъртност в Европа. Причината за това била липсата на дисциплина, която правителството нямало да толерира. Борисов подчерта и че „не може едни болници да работят по всички дейности, а други само по такива, които са високоплатени“. Така няколко големи лечебници влачели на гърба си всички останали. „Това не е честно и няма да продължава“, каза Борисов. Затова здравният министър д-р Петър Москов (а той имал пълната подкрепа на премиера) предложи финансирането на болниците да става по различен начин, като остойностяването на дейностите се промени генерално – според извършеното лечение, кадрите и апаратурата. Според министъра не е справедливо и не се стига до по-добро лечение всички болници да получават горе-долу една и съща стойност на клиничната пътека. Само че едни лечебни заведения да работят по всякакви клинични пътеки и да осигуряват комплексно лечение, а другите – само по някои изгодни и печеливши дейности.

Средната осигуреност с болнични легла в ЕС е 4,8 на 1000 души, а в България цифрата е с 40% по-висока, каза още вчера министърът. Той обеща догодина това да се коригира с въвеждането на Националната здравна карта.

Премиерът: Пийте с граници

“Този, който пие ракия, пуши цигара, яде сланина и не желае да има хранителни навици, трябва ли други да му платят лечението? Да пие в определени граници! Колкото казва медицината. На пръв поглед е смешно, но това е първопричината да сме на първо място по брой на инфаркти и инсулти.“

Това заяви премиерът Бойко Борисов. Той препоръча спазването на дисциплината и здравословният начин на живот да се изградят като навик още при децата.

Като слаба дисциплина и некадърност премиерът определи също инцидентите по пътищата. „Няма несмазана мантинела в тази държава. Шест платна е Южната дъга. На всеки пет метра мантинелата е счупена. И всички тези хора, които не спазват закона, идват при проф. Миланов (б. р. – директора на „Пирогов“), каза още премиерът. Той риторично запита: „Ще толерираме ли тези хора, които се правят на бабити, а ние трябва да извадим от джобовете си стотици милиони?”

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.