15-годишен, обвинен в изнасилване и убийство, остава в ареста

15-годишният Ахмед М., обвинен в изнасилване и убийство на възрастна жена, както и в блудство с момиче инвалид, остава в ареста. Това постанови Апелативният съд във Варна, потвърждавайки мярката за задържане от Окръжния съд в Търговище.

Магистратите не взеха отношение по твърденията на Ахмед, че е удрян в ареста в Търговище. Защитниците му пък сочат процесуални нарушения, свързани с ограничаване на правата му. Според тях родителите на момчето не били уведомени своевременно за тежките обвинения и не са имали възможност да ангажират своевременно адвокат.

Съдът счита, че това са въпроси по съществото на делото и на етап на разглеждане на първоначална мярка не следва да ги коментира.

. При разпитите станало ясно, че той е изнасилил и 74-годишна жена, като й причинил средна телесна повреда и последвала смъртта й. Трупът на жената от Попово беше намерен на 20 април тази година край пътя до село Гагово. Тя страдала от тежка форма на деменция и често се губела. Запознати съобщиха, че момчето е било в кръга заподозрени за тежкото престъпление. Назначена е била и ДНК експертиза. Въпреки че знаел, че го подозират за смъртта на възрастната жена, седем месеца по-късно той посегнал на момичето инвалид. Проверяват се и други случаи на сексуално насилие.

Съдът потвърди всички основания за задържането под стража на обвиняемия. "Събраните материали и доказателства на този етап обосновават предположението, че младежът е автор на тежките престъпления. С оглед на характера на деянията и строгостта, с които законът ги санкционира, съдът намира, че има реална опасност обвиняемият да извърши ново престъпление", гласи съобщението от съда. Определението за оставането на 15-годишния в ареста не подлежи на обжалване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право