Земеделците пак ще се осигуряват върху 300 лв.

Минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители ще остане 300 лв. и през 2016 г. Това реши парламентът при окончателното гласуване на бюджета на държавното обществено осигуряване. Сумата няма да се вдигне на 330 лв., както настояваше правителството, въпреки че преди два дни ръстът беше приет от бюджетната комисия в парламента.

С повишението годишният разход за осигуровки ще се увеличи с 10% и ще стигне 1160 лв. Това ще е непосилно за производителите, които нямат регулярни доходи, каза Хасан Адемов (ДПС). Той настоя прагът за осигуряване да остане 300 лв. При гласуването част от депутатите от ГЕРБ и АБВ подкрепиха предложението му, без да се изкажат от трибуната.

От 1 юли 2016 г. всички пенсии ще се увеличат с 2,5%. От тази дата минималната пенсия ще стане 161,38 лв. - с почти 4 лв. Повече, отколкото е сега. Управляващите отхвърлиха предложението на ДПС размерът й да се повиши до 171,38 лв. Мнозинството не прие и исканията на опозицията за увеличаване на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години и реши то да остане 340 лв. БСП и Българският демократичен център настояваха плащането да се вдигне до 420 лв., а ДПС - до 380 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес