Експерт: Все още не е ясно дали в буса на Летище „София“ не е имало взривни вещества

Все още не е ясно дали в микробуса на Летище „София“ не е имало взривни вещества. Това каза пред радио „Фокус“ експертът по сигурността полк. Иван Бояджиев.

"Щом кучетата са надушили подобни, е възможно в буса да са били транспортирани взривни вещества или елементи от такива", подчерта Бояджиев. Според него случаи като днешния няма да спрат с оглед актуалната обстановка по света.

„Терористите вървят една крачка пред службите за сигурност, но трябва да сме готови и да не се паникьосваме. Към края на мероприятието на аерогарата много лошо впечатление ми направи мъж, който започна да говори по мобилния си телефон. Това е абсолютно забранено и противопоказно, защото със самия разговор той може да задейства самоделно взривно устройство“, подчерта експертът и допълни, че хората трябва да се подготвят психически да реагират адекватно в такива ситуации.

„Казаха, че самите служители на аерогарата са се паникьосали, но те трябва да се подготвят психически. Това е работа на медиите – да обучават гражданите да не се плашат и да не се поддават на паника, защото тя е най-лошото чувство, което блокира човека. Точно това е целта на терористите – ужас и паника“, каза още полк. Иван Бояджиев.

Той добави, че поне от три години страната ни е на пътя на терористите, но българите все още могат да запазят спокойствие, защото държавата не е обект на атаки. Случаи като този на аерогарата са проверка за реакцията на службите, които се справиха много добре, категоричен бе експертът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини