Две нови огнища на Африканска чума при домашни свине за първи път в област Русе

Искат да се забрани достъпът на гъбарите в горите

Прокуратурата постанови задържане под стража на шведа-автокрадец Кристофер Андерсон нямал шофьорска книжка

БСП – София с кандидати за кметове в още 5 столични района

Започва фестивалът „Дни на куклите”

Министерство на културата: Строителят на Ларгото да отстрани проблемите по обекта Ще предявим съдебен иск при отказ да се премахнат повредите, каза Боил Банов

Турски отбор подписа с грешен футболист

Горанов: Свидетели сме на най-сериозната досега хакерска атака у нас

Илияна Йотова за речта на Урсула фон дер Лайен: Повече емоции, отколкото отговори!

„Червени“ фенове окупираха черногорски курорти

ЦСКА с променлив успех в бивша Югославия

Пастир би и докара до кома възрастната си приятелка

Президентът Радев награди посланика на Израел у нас с орден “Мадарски конник“ (СНИМКИ)

Владислав Горанов и Младен Маринов ще отговарят в парламента за хакерската атака срещу НАП

Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов се връща в парламента

Лихвите по кредити растат догодина

Причините – ЕЦБ спира да излива пари, EURIBOR и LIBOR тръгват нагоре

Още догодина лихвите по кредитите ще започнат да се повишават и този процес ще продължи и през 2017 г., прогнозираха от Асоциацията на банките в България (АББ) вчера. Причините – очакванията от догодина Европейската централна банка да спре да налива ликвидност в банковата система, както и ниското ниво, което стигнаха индексите EURIBOR и LIBOR, на база на които се формира лихвата по ипотечните заеми. Според банкерите в рамките на година-година и половина тези индекси вероятно ще започнат да се покачват.

Преди седмица подуправителят на БНБ Калин Христов прогнозира, че лихвите по депозитите ще намаляват и догодина, като ще паднат под 1%.

В момента средната лихва по новите жилищни заеми в левове е 5,60%, а в евро – 5,95 на сто, по данни на БНБ. При потребителските кредити в левове оскъпяването е 10,51%, а в евро – 7,05 на сто. Според банкерите ниските лихви носят и рискове, защото при повишението им много хора може да срещнат трудности с вноските.

Заради ниските лихви и отпадането на таксата за предсрочно погасяване на жилищните заеми тече процес на масово предоговаряне. “Хората слизат на лихва, по-ниска с 1-2 процентни пункта”, обясниха от банковата асоциация. Оттам посочват, че този процес е причината и за ръста на приходите от такси, основно от предоговаряне, в банките. Към октомври постъпленията по това перо са 845,4 млн. лв. спрямо 778 млн. лв. за миналата година.

Увеличените приходи от такси, заедно с намалените разходи за лихви и за обезценки на лоши кредити са причината за ръста на печалбата на банките. Тя достига 907 млн. лв. към октомври, което е с 234 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година.

Във връзка с новия закон за ипотечните кредити председателят на Управителния съвет на АББ Петър Андронов каза, че чрез него се въвеждат европейски правила в българското законодателство. Така банките ще трябва да дават график за това как ще поскъпва един кредит още при подписването на договора. Клиентите ще бъдат информирани и за това какво ще се случи с даден кредит, ако лихвата се промени заради външни условия. Освен това те ще имат срок от 14 дни да помислят дали да приемат предложените условия.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.