Лекарите от ТЕЛК в Пловдив оттеглиха предизвестията си за напускане

Лекарите от ТЕЛК в Пловдив оттеглиха предизвестията си за напускане засега. Това съобщи д-р Райна Ангелова, административен отговорник на ТЕЛК-Пловдив, цитиран от "Фокус".

Срокът на предизвестията за напускане на работа, които медиците от ТЕЛК подадоха, трябваше да изтекат на 5 декември. В петък е имало нарочна среща с директора на МБАЛ Пловдив доц. д-р Георги Йорданов и директора на РЗИ д-р Ваня Манчева – Танчева, на която лекарите са получили уверението, че нещата са задвижени на ниво Парламентарна комисия по здравеопазването.

„Внесено е предложението за промени в Наредбата за експертизата и за промени в чл. 110 от Кодекса за социално осигуряване, който визира виновностно поведение на лекарите при така наречената „неправилна оценка” и плащане на „нанесените щети” на НОИ”, каза д-р Ангелова.

Тя поясни, че техните искания са били да спрат плащанията по обжалваните решения, а не, че не искат контрол. Такъв задължително трябва да има, смятат лекарите.

„Ако това спре, тогава институциите над нас ще бъдат по-бързи в прегледа. Тоест, НЕЛК по-бързо ще викат пациентите, за да може да се излезе с окончателно решение”, поясни д-р Ангелова.

„Това е нашето искане, нямаме особени претенции за заплати, нито е показност”, добави тя. При втори ревизионен акт и ако НОИ не изчака, за да влязат в действие тези законодателни промени и продължат с актовете, то лекарите от ТЕЛК в Пловдив ще напуснат без предизвестие солидарно още на следващия ден. В момента лекарите работят, не са прекъсвали работа.

В началото на миналия месец 15 от общо 18 лекари от пловдивския ТЕЛК подадоха едномесечни предизвестия за напускане на работа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини