На 16 юни 2019 да почерпят

Жена е в тежко състояние след катастрофа на столичния бул. „Възкресение“

1969 – годината, която промени света (ИНФОГРАФИКА)

„Ню Йорк Таймс“: САЩ са участвали в кибератаки срещу електроснабдителната мрежа на Русия

Блудницата Теодора – императрицата на Византия

Иран и ЕС са обсъдили ядрената програма на Техеран

Почти сигурното назначение на Лампард се бави заради компенсация от 4 милиона паунда

Пороен дъжд е наводнил улици в Благоевград

Новооткрити артефакти показаха на изложба в Ахтопол Черноморска библиотека е създадена в музея „История на котвата“ в града

Малък самолет падна в река в Полша, пилотът е загинал (ВИДЕО)

Катастрофа затрудни движението на пътя Симитли-Банско

Кои са забравените малцинства на Балканите Представиха малкоизвестни факти, събрани от швейцарския журналист Цирил Щигер

Няма данни за пострадали българи при пожара на Халкидики

Инцидент при кацане на самолет със 175 души на борда в Русия

„Еуфория” с великолепната Валерия Голино Красавицата се пробва като режисьор

Служител от Летище „София“ сам заявил, че има взривно устройство в буса

Служител на Летище „София” по собствена инициатива е предоставил информация за наличието на взривно устройство в микробуса. Това каза пред журналисти в Министерски съвет главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, предаде „Фокус”.

„Така или иначе има определена терористична заплаха и структурите, които са отговорни за противодействие на тази терористична заплаха, реагират по определена процедура. Към момента казваме категорично, че нямаме данни в микробуса да е имало взривно устройство, така че не следва да има и последствия”, заяви Костов.

Той бе категоричен, че МВР е подала информация, че има обект, за който има съмнение, че представлява терористична заплаха и е започната проверка по случая. „В никакъв случай от МВР не е подавана информация за наличие на взривно устройство в микробуса. Доколкото на мен ми е известно, летището не е предоставяло такава информация, а служител на летището по някаква собствена инициатива ви е представил някаква такава информация”, уточни Костов.

По думите му, по този случай има образувано досъдебно производство. „Има такъв текст в НК, чл. 326 е точно членът, който е чрез предоставяне на неверни знаци се създава тревога в гражданското общество”, допълни Костов. Той заяви още, че собственикът на микробуса е ясен, но отказа да даде повече информация за самоличността му.

Критиките на премиера бяха основателни и те се касаят основно за разписаната процедура, която имат всички държавни власти в региона на такова хипотетично събитие и това кой каква юрисдикция има и каква отговорност носи. Това каза пред журналисти в МС главният секретар на МВР Георги Костов във врузка с критиките които премиерът отправи заради предизвиканата паника на Летище „София”.

„Според мен има определени неясноти в процедурата. Трябва обучение на състава, защото в момента залагаме основно в обучение на състава на МВР. Съставът на другите държавни структури са способни да нагнетят напрежение. Микробусът беше с наличие на множество предмети и вещи. Твърде възможно е някой от предметите и вещите да е бил в съприкосновение с взривни вещества”, обясни Костов. Той уточни, че е възможно и някои от тези вещи да съдържа състав на вещества, които да реагират при проверката.

„Предвид събитията в Западна Европа сме в състояние на повишена готовност от гледна точка на противодействие на евентуални терористични заплахи. В рамките на тази процедура на всеки 12 часа се извършва обход в тези обекти на критичната инфраструктура, към които спадат и Летище „София”, допълни Костов. Той обясни, че при един от обходите, патрул е установил този микробус, който определено е отговарял на рисков профил.

„Проверен е със служебно животно, което е реагирало на взривно вещество. След това е проверен със специализирано мобилно устройство „Снифекс”, което също е реагирало на взривно вещество. Уведомен е секторът ни за противодействие на бомбения тероризъм. Колегите от специализиран сектор идват на място, тяхно обучено служебно животно реагира отново на наличие на взривно вещество, техен уред от по-ново поколение реагира също и тогава се пристъпва към това действие”, уточни Костов. Той подчерта, че с партньорските служби са в непрекъсната комуникация и са уведомили всички, които имат отношение към случая за него.

Във връзка с утрешното посещение на министър-председателя на Великобритания Дейвид Камерън в България, главният секретар на МВР уточни, че визитата му е свързана с рутинни дейности.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.