Служител от Летище "София" сам заявил, че има взривно устройство в буса

Служител на Летище „София” по собствена инициатива е предоставил информация за наличието на взривно устройство в микробуса. Това каза пред журналисти в Министерски съвет главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, предаде „Фокус”.

„Така или иначе има определена терористична заплаха и структурите, които са отговорни за противодействие на тази терористична заплаха, реагират по определена процедура. Към момента казваме категорично, че нямаме данни в микробуса да е имало взривно устройство, така че не следва да има и последствия”, заяви Костов.

Той бе категоричен, че МВР е подала информация, че има обект, за който има съмнение, че представлява терористична заплаха и е започната проверка по случая. „В никакъв случай от МВР не е подавана информация за наличие на взривно устройство в микробуса. Доколкото на мен ми е известно, летището не е предоставяло такава информация, а служител на летището по някаква собствена инициатива ви е представил някаква такава информация”, уточни Костов.

По думите му, по този случай има образувано досъдебно производство. „Има такъв текст в НК, чл. 326 е точно членът, който е чрез предоставяне на неверни знаци се създава тревога в гражданското общество”, допълни Костов. Той заяви още, че собственикът на микробуса е ясен, но отказа да даде повече информация за самоличността му.

Критиките на премиера бяха основателни и те се касаят основно за разписаната процедура, която имат всички държавни власти в региона на такова хипотетично събитие и това кой каква юрисдикция има и каква отговорност носи. Това каза пред журналисти в МС главният секретар на МВР Георги Костов във врузка с критиките които премиерът отправи заради предизвиканата паника на Летище „София”.

„Според мен има определени неясноти в процедурата. Трябва обучение на състава, защото в момента залагаме основно в обучение на състава на МВР. Съставът на другите държавни структури са способни да нагнетят напрежение. Микробусът беше с наличие на множество предмети и вещи. Твърде възможно е някой от предметите и вещите да е бил в съприкосновение с взривни вещества”, обясни Костов. Той уточни, че е възможно и някои от тези вещи да съдържа състав на вещества, които да реагират при проверката.

„Предвид събитията в Западна Европа сме в състояние на повишена готовност от гледна точка на противодействие на евентуални терористични заплахи. В рамките на тази процедура на всеки 12 часа се извършва обход в тези обекти на критичната инфраструктура, към които спадат и Летище „София”, допълни Костов. Той обясни, че при един от обходите, патрул е установил този микробус, който определено е отговарял на рисков профил.

„Проверен е със служебно животно, което е реагирало на взривно вещество. След това е проверен със специализирано мобилно устройство „Снифекс”, което също е реагирало на взривно вещество. Уведомен е секторът ни за противодействие на бомбения тероризъм. Колегите от специализиран сектор идват на място, тяхно обучено служебно животно реагира отново на наличие на взривно вещество, техен уред от по-ново поколение реагира също и тогава се пристъпва към това действие”, уточни Костов. Той подчерта, че с партньорските служби са в непрекъсната комуникация и са уведомили всички, които имат отношение към случая за него.

Във връзка с утрешното посещение на министър-председателя на Великобритания Дейвид Камерън в България, главният секретар на МВР уточни, че визитата му е свързана с рутинни дейности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини