Калфин: Не сме доволни от бюджета за 2016 година

Не сме доволни от бюджета за следващата година в социалната сфера. Това заяви социалният министър Ивайло Калфин по време на дебата за Бюджет 2016 г. на второ четене в НС, цитиран от БГНЕС.

Новите политики, които правим в министерството се дължат на реформите, които извършихме през 2015 г., добави той. Всички тези допълнителни приходи с много малки изключения са от генерирани допълнителни ресурси. Ако увеличаваме обхвата на семействата, които ще получават детски помощи и средствата за деца, до 3-то дете, това ще става със същия бюджет, с който сме работили и през 2015 г., уточни Калфин.

Ако в пенсионната система има възможност за отделяне на 350 млн. лв. повече в бюджета на ДОО - това до голяма степен става за сметка на действието на промените в пенсионната система, които въведохме.

Така че увеличението на бюджета ни за 2016 г. спрямо тази година е 0.76%. Затова смятам, че има политики, които могат да се финансират по-добре, обобщи той. За безработицата - тя спада много по-бързо, отколкото очаквахме, констатира Калфин.

Да, казвате: има емиграция, хората бягат от страната, но има 40 000 нови работни места през тази година, имаме над 3 млн. души заети и това не се е случвало от 2008 г. насам. И не са измислени неща при намалена субсидирана заетост - това са работни места в икономиката. А те се създават от икономиката, а не от Министерството на труда и социалната политика.

Това, което ние правим е да помагаме на тези хора, които са извън пазара на труда, да се подготвят, да се обучат, за да се включат в него, посочи министърът. Няма млад човек до 29 г. в България, който да иска да работи и да учи и ние да не му предложим или работно място, или професионална квалификация, която ще го заведе до работно място, отбеляза Калфин. Но той трябва да си смени местоживеенето, ако може и да избере между кръг професии, които се търсят на пазара. Министър Калфин говори и за ТЕЛК-овете, които трябва да се реформират - ще променим системата и освободените средства ще отидат при родителите на деца с увреждания. Държавата е ангажирана с родителите на децата с увреждания, които се явяват лични асистенти на децата си и за което получават съответната финансова помощ.

Сумата за деца с увреждания е двойна в сравнение с тази на другите деца, тя, разбира се, не е достатъчна, но ние правим и допълнителни модерни политики, каквито има в Европа, каза той. Например, с организирането на дневните центрове, където родителите да оставят децата си. За следващата година разходите в държавата се увеличават с някъде около 2 млрд. лв., от които голяма част - около 370-380 млн.лв. са за увеличение в социалната сфера - те отиват основно в две направления: за пенсионери и за деца. Голямата сума отива за пенсионната система и за бюджета на НОИ, както и за децата, посочи Калфин. Дебатите по Бюджет 2016 продължават.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини