МВнР на Русия: Неоснователни са обвиненията за свалянето на малайзийския самолет в Украйна

Живеем на 56% от средния европеец Румъния догонва най-бързо богатите страни

Откраднаха статуя на Мерилин Монро в Холивуд (СНИМКИ и ВИДЕО)

Кирил Домусчиев е почетен гражданин на Небраска

Нанси Пелоси: Ще започнем импийчмънт на Тръмп, ако бъдат открити нарушения

Жена падна с колата си в река Искър и загина

Децата от „Многоточие“ гостуваха на горски педагози

Завърши основният ремонт на моста между селата Велчево и Плаково

ВСС отстрани временно от длъжност прокурора от Самоков, набил свидетелка

Fibank проведе общо събрание на акционерите

Как Диляна Попова поддържа фигурата си

Мъж почина, след като се е наранил със счупена стъклена бутилка

Вижте отговорите на изпита по математика след 7 клас

Тристранният съвет реши да не намалява ДДС за хляба и лекарствата

Веселин Плачков: Най-сетне момче Плачков в рода

Саркози: Турция е в Азия, а не в Европа

Безпрецедентното ниво на терористична заплаха във Франция заради продължаващите военни операции срещу ‘Ислямска държава” е риск , който френските власти подцениха. Това заяви бившият френски президент Никола Саркози (2007 – 2012 г.).

„Ние подценихме заплахата, последвала от намесата в Сирия. Когато се взе решението да се отиде в Сирия, ние не съобразихме последствията за вътрешната сигурност”, заяви политикът пред радиостанция „Европа 1”, информира БГНЕС.

Според Саркози военната операция срещу „Ислямска държава” в Сирия „не е достатъчно проверена, въпреки че е полезна”.

„Аз одобрявам принципа на тази намеса, защото не можем да оставим Сирия на произвола на съдбата, но това увеличи заплахите на нашата собствена територия”, каза Саркози, според който позицията на Франция има много недостатъци и малко преимущества. Той коментира и темата за Турция. Според бившия президент присъединяването на Турция към ЕС не е възможно и „всякакви преговори за това са сериозна грешка”.

„Сериозна грешка е да се даде на Анкара да мисли, че може да се присъедини към ЕС. Това е колосална грешка. Турция е в Азия, а не в Европа“, категоричен е Саркози. По мнението му отношенията между Анкара и ЕС може и трябва да се основават на конструктивно сътрудничество, но въпросът за интеграцията на Турция не трябва да съществува.

„Ние трябва да поддържаме тесни връзки с Турция, имаме общи интереси, но тя не може да стане член на Съюза”, категорично заяви Саркози. Говорейки за бежанската криза в Европа, която сега се е превърнала в един от ключовите аспекти на турско-европейска отношения, Никола Саркози подчерта, че континентът спешно трябва да преразгледа своя подход към въпроса за миграцията.

„Ние трябва да разработим нова имиграционна политика в ЕС. Европа не може да приеме всички, които искат да дойдат”, каза той. Европейците утвърдиха в неделя план за действие с Турция, насочен към спиране на наплива от мигранти към ЕС. В същото време Анкара си издейства нов старт на процеса за присъединяване към ЕС. На безпрецедентната среща между 28-те страни членки на ЕС и Турция бяха одобрени 3 милиарда евро, които европейците ще плащат, за да помогнат на Анкара по-добре да настанява сирийски бежанци и за да се избегне продължаването на опитите им да достигнат Европа. За четири години и половина война в Сирия загинаха повече от 250 хиляди души, а близо 12 милиона бяха принудени да напуснат местата, на които живееха и да потърсят убежища другаде в страната или в чужбина. Турция – която вече прие повече от 2,2 милиона – получи гаранцията, че няма повече да носи сама тази финансова тежест. В политически план двете страни се съгласиха да „съживят“ преговорите за присъединяване на Турция, започнали през 2005 г., но оттогава останали почти в мъртва точка.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.