"Вашингтон поуст": „Американската мечта” губи значимост сред младите хора

Младите американци започват да се обземат от песимистични настроения, сочат резултатите от изследване на вестник "Вашингтон поуст" и агенция The Fusion poll.

Най сайта на изданието са публикувани резултатите от допитването, в което на участниците на възраст от 18 до 34 г. са задавани същите въпроси като в 1986 г. относно разбиранията на обикновените граждани за „американската мечта”.

Тенденцията, която се наблюдава е, че за 30 години считащите националната идея на САЩ за мъртва, са нараснали от 12 на 29% при това максималният ръст е отбелязан сред бялото население – от 10 на 29%.

Всеки трети млад човек, не посещавал висше училище е съгласен с тази идея. За сравнение – в предишното допитване идеята за „мечтата” е считана за несъстоятелна от всеки пети младеж. При това колкото е по-високо равнището на образование, толкова повече са разочарованите.

Наполовине е намалял и броят на изявените поддръжници на националната идея – от 32 на 16%. Останалите заявяват, че достигането на американската мечта става все по-трудно.

Резултатите показват още, че „американската мечта” си е сменила приоритетите: ако преди 30 г. 80% от гражданите считали за основен постулат „свободата в избора на собствен път”, 76% от американците мечтали за собствено жилище, а 73% да си изпратят децата в колеж, то сега на първо място 68% мечтаят за свой бизнес, 67% мечтаят за колеж на децата си, а 65% - колеж за себе си. Свободата вече изпадна от тройката на „мечтата”.

Ключовият елемент на „американската мечта” – стремеж към богатство – губи значимост сред младите хора – така сега считат 29% от младежите, а преди 30 г. те са били 40%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят