На 22 юли 2019 да почерпят

Германците не искат АКК за канцлер Крамп-Каренбауер губи подкрепа

Италия атакува правилата за публични разходи на ЕС

Партията на Владимир Зеленски печели парламентарните избори в Украйна по предварителни данни

Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращи в Хонконг

Махат от КАТ първата регистрация на автомобили Паспорт за всяка кола, влизаща в България

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 юли 2019

Ремонтират обсерваторията в Борисовата градина Софиянци гледат звездите през 120-годишен телескоп

Шефът на обвинения в кибератака срещу НАП: Няма да отключим компютъра му за ГДБОП

Хакнаха сайтовете на летищата в Бургас и Варна

Концесионери лъжат с чадърите на плажа Заради шмекерии туристите няма да се върнат по морето

Планински спасители свалиха жена със счупен крак от Витоша

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков: Всеки ръководител на високо равнище трябва да има мозъчна група, но да не е съставена от известни социолози

България с над 800 медала от олимпиади по природни науки Учредяваме международните състезания по физика и астрономия

Алпинист се отказа от върха, за да спаси живот В самото подножие на връх Ленин в Памир Георги Илков-Темето жертва мечтата си

Бежанци пренасят зарази по добитъка

Шефът на агенцията по храните д-р Дамян Илиев: Не можем да ваксинираме заради санкции от ЕС

Затяга се контролът върху търговията с храни по интернет

“Възможно е бежанците да донесат у нас заразна болести по животните от Гърция. Южната ни съседка е пламнала от заразен нудоларен дерматит, който вече стигна до Халкидики. Болестта е смъртоносна, проявява се с треска и със спиране на млеконадоя при кравите”, заяви вчера шефът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев. “Тези хора спят в кошари без никакви мерки за сигурност. Нашите лекари, по време на обученията в гръцките ферми, бяха опаковани в специални костюми”, разясни опасенията си той.

“Рано или късно, това заболяване ще стигне до нас, тъй като се разпространява от всички видове комари, а не както синия език само от един вид. Взели сме мерки, защото ако се позволи това заболяване да се разпространи, фермерството в южната част на България ще се превърне в хоби”, допълни Илиев.

В момента мерките предвиждат всички крави без ушни марки в пограничните райони да се унищожават. Два пъти седмично се проверява здравето на добитъка там. Следи се за черен пазар на животни от южната ни съседка. “Бяха разпечатани листовки, раздадени са на фермери. Казано им е какво да правят. Не видях голям ентусиазъм в правенето на дезинфекции на фермите. Не мисля, че навсякъде е станало”, добави Илиев.

На въпрос на “Труд” защо в България не се приложи превантивна ваксинация на животните, Илиев посочи, че това според правото на ЕС означава, че страната ни признава, че в нея е регистрирано заболяването и ще последват санкции. “Санкциите могат да бъдат забрана за износ на млечни продукти и месо до 2 години от засегнатите райони”, обясни Илиев.

Агенцията по храните планира да затегне и контрола върху онлайн търговията с храни. Те ще могат да се продават в интернет само ако търговецът имат регистриран склад, магазин или друг обект в агенцията. Промяната ще влезе в изцяло нов Закон за храните, обяви д-р Любомир Кулински, шеф на дирекция “Контрол на храните” в БАБХ.

“Не може да си поръчаш онлайн сирене и то да бъде доставено без етикет. Хората звънят, алармират ни за стомашно-чревни проблеми от консумацията му. Пробваме да направим проверка, но акаунтът в интернет вече е изтрит и не можем да намерим търговеца. След дни той отваря нов акаунт”, обясни ситуацията Кулински.

Вече текат и активни проверки по повод наближаващия Никулден. “Призовавам хората да купуват риба от регистрирани обекти”, каза Кулински. От 9 декември пък стартират засилени проверки в зимните курорти. “До 29 февруари ще разпоредим засилени проверки в зимните курорти. Целта е нашите колеги в областните дирекции, където са големите курорти да се срещнат със съответния бизнес и да разяснят какви са били най-често срещаните нарушения през изминалата и по-миналата година и да вземат съответни мерки за ограничаване на нарушенията”, каза още Кулински.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.