Повторното броене не промени резултатите от вота в Стара Загора

Назначеното от Административния съд в Стара Загора повторно броене на бюлетините на Реформаторския блок не доведе до промяна на резултатите от вота на местните избори за общински съветници.

Съдебно-статистическата експертиза показва, че 22 от отчетените като недействителни бюлетини за реформаторите, всъщност са действителни. Така гласове за коалицията се увеличава от 4 424 на 4 446, но не влияе на резултатите. Броенето на преференции също не донесе размествания. Там Румен Ройдев, който влезе в местния парламент с инфарктна преднина от едва 3 преференции повече от Милко Чанков остава съветник, но с още по-малка преднина от два гласа.

Адвокатът на кандидатите за общински съветници от Реформаторския блок Ивелина Илиева поиска касиране на изборните и оспори резултатите в 8 секции в общината, в които за действителни са считани бюлетини без откъснати отрязъци с фабрични номера от кочана. "Всяка една бюлетина не е отделена, както е вписано в Избирателния кодекс. По този номер, който е отгоре, записвайки се в отделни списъци и проверявайки с отрязъците от долната част на бюлетината, може да се установи кой за кого е гласувал", смята адвокат Илиева. Според нея така се нарушава тайната на гласуване и практически е създадена възможност за контролиране на вота.

В десетдневен срок Административния съд ще трябва да се произнесе дали има основания за касиране на вота.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони