Андреа лъсна чисто гола във вана (СНИМКА)

Пуснаха обвинения за хакването на НАП

Защитен свидетел обвинен в убийството на варненски диджей

Русия предложи на Турция изтребители Су-35 По-рано днес САЩ блокира Анкара от програмата си за бойни самолети F-35

Двуглава костенурка се роди в Малайзия Оцеляла едва няколко дни

Започна одит на информационните системи на НАП

Иран задържа петролен танкер в Персийския залив

Рицарите на Малта дариха линейка на „Пирогов“

Бюджетната комисия отхвърли президентското вето върху безлимитното финансиране на партиите от фирми

Два проекта стартират в защитено жилище за младежи с интелектуални затруднения Ще бъдат направени обновяване на базата и подготовка за заетост на младежи

Велико Търново ще получи европейски средства за доизграждане на ВиК инфраструктурата В областта от Оперативна програма „Региони в растеж“ се инвестират близо 67 млн. лв. по 28 договора

Бащата на Неймар на среща с „Ювентус“

Паламудът се люпи, хванали няколко малки риби в Лозенец и Приморско

Млади атлети и журналисти се включват в проект срещу агресията в спорта

Йоана води любовна Fiesta от 20-метрова кула Течението отнася лодката на певицата, спасителен екип я връща на брега на язовир Огняново

Бъчварова: Шефът на летище „София“ не знаеше коя негова служителка е съобщила за бомбата

Шефът на Летище „София” не знаеше коя е тази негова служителка, която даде информация за наличието на взривно устройство, коментира пред журналисти в Министерски съвет вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

„Кучето си е свършило работата така, както е обучено. Хората, които работят с кучетата се справят достатъчно добре, но не би трябвало да бъдат известни всички методи, по които действаме. Имахме тренировъчни учения, на които лично присъствах преди време. Сега ще трябва да ги разширим. След 2012 година тези планове не са били доразработвани. Сега ще ги имаме, ще информираме за нивата на заплаха и готовност и отговорността на медиите и институциите при една такава ситуация”, обясни Бъчварова.

Във връзка с това дали трябва да бъде потърсена отговорност за предоставянето на невярната информация, Бъчварова заяви, че не могат да задължат това, докато не решат дали ще има специално антитерористично законодателство. „Това е един от вариантите. Имаме с прокуратурата такива разговори. Те поемат ангажимента да се включат. Засега подготвяме оперативните планове”, допълни тя.

На въпрос в кой момент медиите са направили нещо, което не трябва, Бъчварова заяви: „Когато има правила къде трябва да бъдат и каква информация да дават – само проверена информация трябва да предават. До последно не беше ясно кой дава информацията, че наистина има взривно устройство, защото ние не можем да го потвърдим. Как проверихте информацията? Оказа се, че не е официален представителят” посочи вицепремиерът.

Към Бъчварова бе зададен и въпрос чия работа оценява като некадърна, на който тя отговори, че може би това е организацията по самия периметър на летището. „Защото нашите служители действаха според указанията. Имаме много такива сигнали всеки ден. Единственото неочаквано обстоятелство беше присъствието на толкова много медии, заради което трябваше да се осигури някакво визуално прикриване”, каза още Румяна Бъчварова.

Знаехме кой е собственикът на микробуса, преди да предприемем последващите действия на Летище „София”. „Затова не смятахме, че имаме такъв тежък случай. Цялата информация ми докладваха буквално веднага. Чух се с главния секретар, решихме какво правим. След това непрекъснато получавах информация от нашите служители”, обясни Бъчварова.

Тя не пожела да коментира къде е собственикът на микробуса сега . „Оттук нататък, ако сте ме разбрали правилно досега, не бих могла да давам конкретна информация, за да можем да си свършим работата, за да гарантираме сигурността. Мен лично премиерът не ме е критикувал. Ядосал се е на конкретни факти.

Няма причина да има опасения или колебания по отношение на капацитета на нашите служби. Те са много отдавна в готовност. В момента го регламентираме разписано. Виждате как реагирахме, когато се случиха атаките във Франция. Ние бяхме първите, които взехме оперативни мерки и се оказа, че когато след няколко дни отидох в Брюксел, там бяха дадени препоръки, които вече бяхме изпълнили”, увери вицепремиерът Румяна Бъчварова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.